Hollywood i umjetnost

Radiosarajevo.ba
Hollywood i umjetnost
Damien Hirst uživa najveću popularnost kod celebrityja
Nakon tajkuna sa Wall Streeta, i Hollywood je odlučio svoj novac pohraniti u umjetnost. Dealeri umjetnina predu od zadovoljstva, ali zvijezde pokazuju da nisu naivni kupci

Svaki novinar Forbesa, razotkrivajući najveće svjetske biznismene, nauči prilično i o historiji umjetnosti. Strast kojom najuspješniji i najbogatiji grade svoje privatne kolekcije i troše na njih motor je današnjeg i ne samo današnjeg umjetničkog tržišta. Ali kada Hockney, Freud, Rubens i De Kooning postanu stalna imena u celebrity magazinima, to je trend koji treba zabilježiti. Zvijezde se najteču u kupovini umjetnina, Brad Pitt neumorno obilazi sajmove umjetnina, Victoria Beckham ateljee, a Madonna koristi agente.

Na današnjem tržištu umjetnina na koje se iz sefova slijeva novac uplašen svjetskom krizom, zvijezde su kupovinu umjetnina prepoznale kao dobar način da višak slave pretvore u materijalnu vrijednost. Stotine miliona dolara koje su potrošili na aukcijama čine ih sve važnijim igračima koji uzdižu i ruše rejting umjetnika.

Ali celebrity ukus u umjetnosti nepogrešivo odražava njihove motive. Damien Hirst prvoloptaški je odabir za savremenu umjetnost iako fenomenalan tretman u medijima Banksyju diže cijenu. Gotovo niko ne pokazuje interes za umjetnost nastalu prije 20. stoljeća i većina je kolekcija sastavljena bez čvrstog koncepta, trezvenom kombinacijom želje za društvenim statusom i trajnom vrijednošću. Američka umjetnost dominira.

jutarnji.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije