Holanđani predstavili prvi 3D štampani biciklistički most

Radiosarajevo.ba
Holanđani predstavili prvi 3D štampani biciklistički most
Nakon nešto više od tri mjeseca, prvi 3D štampani biciklistički most na svijetu je 17. oktobra otvoren za saobraćaj u holandskom mjestu Gemert.

Ovim potpuno funkcionalnim betonskim mostom, osam metara dugačkim i tri i po metara širokim, su se bavili stručnjaci sa Eindhoven University of Technology u Holandiji, piše The Guardian.

Most je nastao 3D štampanjem ojačanog vibriranog betona u oko 800 slojeva, za šta je bila zadužena kompanija BAM Infra.

Most ima nosivost od pet tona, a njegovi autori procjenjuju mu životni vijek na najmanje 30 godina.

Najveća prednost 3D štampe ovakvih struktura naspram uobičajenom livenju betona u kalupe jeste ušteda na materijalu (i samim tim na emisijama CO2), a stručnjaci su u ovom slučaju za vrijeme štampanja uspjeli da ugrade u most i metalnu armaturu koja mu daje dodatnu snagu. 3D štampač je mnogo fleksibilniji od kalupa jer može da polaže materijal samo tamo gdje je to nužno, a u vrlo kratkom se roku može prilagoditi štampanju bilo kog oblika.

Autori ovog projekta kažu kako su na njemu mnogo naučili, pa će nakon ovog premijernog projekta moći istu tehnologiju da primjene i na mnogo veće strukture. Takođe, daljim razvojem tehnologije očekuju da će 3D štampanjem betona biti i do tri puta brži način izrade mostova i sličnih struktura od klasičnih tehnika.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije