Historijsko 'uništenje': Elon Musk je prva osoba koja je izgubila 200 milijardi dolara

2
Radiosarajevo.ba
Historijsko 'uništenje': Elon Musk je prva osoba koja je izgubila 200 milijardi dolara
Foto: EPA - EFE / Elon Musk

Elon Musk je možda ponosni novi vlasnik Twittera, ali njegova neto vrijednost je ove godine ozbiljno pogođena nakon što su njegove brojne javne greške dovele do kraha Teslinih dionica.

Uništenje Muskovog bogatstva gospodina 2022. godine postalo je "historijsko", smatra David Goldman, izvršni urednik CNN Businessa.

Još 2021. godine, Elonovo bogatstvo dostiglo je vrhunac od oko 340 milijardi dolara u novembru i katapultiralo ga je na poziciju najbogatijeg čoveka na svijetu.

Uznemireni Dodik ponovo prijeti otcjepljenjem: "Bilo bi najbolje da počnemo razgovore..."

Uznemireni Dodik ponovo prijeti otcjepljenjem: "Bilo bi najbolje da počnemo razgovore..."

Elon Musk tvrdi da SAD želi zatvoriti 250.000 profila na Twitteru

Elon Musk tvrdi da SAD želi zatvoriti 250.000 profila na Twitteru

No, tokom samo jedne godine, Elonovo bogatstvo je palo na samo 137 milijardi dolara prije nego što je ponovo skočilo na 146,5 milijardi dolara prema Bloombergovom indeksu milijardera.

Bloombergov indeks milijardera također je otkrio da je bivši najbogatiji čovjek svijeta prva osoba u historiji koja je izgubila 200 milijardi dolara od svoje lične neto vrijednosti.

Neki stručnjaci krivili su Elonovo preuzimanje na Twitteru i kasnije ponašanje za tako šokantan gubitak bogatstva, ali postoji nekoliko faktora koji su doveli do smanjenja njegovog bogatstva za tako zapanjujući iznos.

Korisnici prijavljuju poteškoće u korištenju Twittera, oglasio se Musk

Korisnici prijavljuju poteškoće u korištenju Twittera, oglasio se Musk

Većina Elonovog ličnog bogatstva vezana je za Tesline dionice, a kompanija se suočila s nekoliko jedinstvenih okolnosti u posljednje tri godine koje su povećale njenu vrijednost, a zatim je desetkovale.

Tokom većeg dijela 2021. Tesla je zasigurno imao koristi od lakog zarađivanja imovine rane pandemije prema Bloombergu.

"U januaru 2020. Tesla je bila procijenjena na 117 milijardi dolara na berzi”, napisao je novinar Investopedia Rakesh Sharma, “do kraja godine ta brojka je naglo porasla na 658,39 milijardi dolara.
“Nakon toga, Tesline dionice su prešle razdaljinu do tržišne kapitalizacije od 1 bilion dolara za manje od godinu dana,” dodao je Šarma, “postigavši ​​tu prekretnicu 25. oktobra 2021".

Kada je Tesla dostigao tržišnu kapitalizaciju od jedan bilion dolara, igrao je na istom nivou kao Apple, Google ili Amazon, ali osnove poslovanja jednostavno nisu bile tu.
 
Kao biznis, Tesla je imao dosta velikih problema. Proizvodi su bili privlačni potrošačima, a automobili bili su najprodavanija američka električna vozila prema Lori Kolodny iz CNBC-a, ali kompanija nije bila spremna za konkurenciju.

“Tesla je i dalje najprodavaniji brend električnih vozila u SAD, ali njegova dominacija erodira jer rivali nude sve veći broj pristupačnijih modela”, napisao je Kolodny analizirajući novembarski izvještaj S&P Global Mobility.

Vrijednost Tesle kao kompanije se smanjuje, a sa njom i Elonovo bogatstvo. Nedavna shema rabata za stvaranje većeg interesa kupaca na kraju je naljutila investitore i desetkovala Teslinu cijenu dionica u decembru 2022., što je rezultiralo padom od 37%.

Korisnici Twittera glasali da Elon Musk podnese ostavku, on se još nije oglasio

Korisnici Twittera glasali da Elon Musk podnese ostavku, on se još nije oglasio

„Kritičari su dugo dovodili u pitanje da li je Tesla ikada bio vredan procene od triliona dolara koju je imao početkom 2022. godine“, napisao je David Goldman.
 
Goldman je napomenuo da iako je Tesla možda imao jednu od najboljih procjena za bilo kojeg proizvođača automobila u to vrijeme, kompanija je ostvarivala samo dio prodaje svojih konkurenata. Tako da je pad neke vrste bio neizbježan.

Bloomberg napominje da je Musk prodao tako veliki postotak svojih dionica Tesle da je njegova najznačajnija imovina sada Space Exploration Technologies Corp. pored njegovih 42,2% udjela u SpaceX-u, prenosi MSN.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije