Historijski potez: U čovjeka usađeno prvo titanijsko srce sa posebnom tehnologijom

0
Radiosarajevo.ba
Historijski potez: U čovjeka usađeno prvo titanijsko srce sa posebnom tehnologijom
Foto: Printscreen / Metalni uređaj koji mijenja srce

Kompanija BiVACOR izradila je metalni uređaj koji izgleda i funkcioniše poput srca.

Njihov Total Artificial Heart ili skraćeno TAH osmišljen je kao rješenje za pacijente koji pate od teškog biventrikularnog ili univentrikularnog zatajenja srca.

Riječ je o stanjima u kojima se ne savjetuje korištenje takozvanih ventrikularnih pomoćnih uređaja ili VAD-ova koji preuzimaju dio rada srca i pomažu ventrikulima da pumpaju krv. Funkcija VAD-a razlikuje se od funkcije umjetnog srčanog stimulatora po tome što VAD pumpa krv dok pacemaker isporučuje električne impulse srčanom mišiću.

FK Sarajevo pobjedom otvorio novu sezonu: Na Koševu pao povratnik Sloboda

FK Sarajevo pobjedom otvorio novu sezonu: Na Koševu pao povratnik Sloboda

Ovih dana u Teksasu je izvedena i prva uspješna implantacija umjetnog srca, javlja The Texas Heart Institute. Iako to nije prva transplantacija umjetnog srca, ovo je bio prvi put da su aučnici upotrijebili maglev tehnologiju koji koristi magnetska polja za vješanje i rotaciju rotora bez fizičkog kontakta.

U ovom slučaju maglev omogućuje rotoru da učinkovito pumpa krv kroz srčane komore, nudeći glađu i biokompatibilniju alternativu tradicionalnim mehaničkim pumpama koje se oslanjaju na višestruke pokretne komponente i mehaničke ventile, piše Bug.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije