Hakerski napad: U Australiji ukradeni podaci oko 10 miliona građana

0
Radiosarajevo.ba
Hakerski napad: U Australiji ukradeni podaci oko 10 miliona građana
Foto:IconicIT / Ilustracija

Australski parlament ubrzo će raspravljati o povećanju kazni za firme koje ne poduzimaju potrebnu zaštitu od krađe podataka svojih klijenata, rekao je u subotu glavni državni advokat Mark Dreyfus, nakon niza hakerskih napada proteklih sedmica koji su pogodili milione građana.

Telekomunikacijski, financijski i javni sektor u Australiji na visokoj su razini pripravnosti nakon što je firma Optus, druga najveća telekomunikacijska firma u zemlji, 22. septembra otkrila hakerski napad u kojem su ukradeni lični podaci oko 10 miliona pretplatnika.

Ovog je mjeseca isti slučaj zabilježila i firma Medibank Private, koja pruža uslugu zdravstvenog osiguranja svakom šestom Australcu, a hakeri su se dokopali informacija o 100 osiguranika, uključujući informacije iz zdravstvenog kartona. Dreyfus je najavio da će Vlada iduće sedmice uputiti amandmane koji će znatno povećati kazne u slučaju da se ponovi provala u sistem i krađa ličnih podataka.

Preokret: Džanan Musa i njegova zaručnica u zagrljaju, nema govora o raskidu

Preokret: Džanan Musa i njegova zaručnica u zagrljaju, nema govora o raskidu

Veliki udarac za Izrael: Australija povukla priznanje zapadnog Jeruzalema kao njegovog glavnog grada

Veliki udarac za Izrael: Australija povukla priznanje zapadnog Jeruzalema kao njegovog glavnog grada

Umjesto malo više od dva miliona australskih dolara (oko 1,4 miliona američkih dolara), najviša kazna trebala bi uskoro iznositi 50 miliona australskih dolara. Građani koji su kompanijama povjerili svoje lične podatke očekuju da će ti isti podaci ostati zaštićeni, tvrdi glavni državni advokat.

''Zabilježeni slučajevi narušavanja privatnosti građana posljednjih sedmica pokazale su da trenutni mehanizmi zaštite više nisu zadovoljavajući. Nije dovoljno da se na kaznu u tim slučajevima gleda kao na jedan od troškova poslovanja. Potrebni su nam kvalitetniji zakoni koji će voditi računa o tome kako kompanije upravljaju velikom količinom podataka građana'', kazao je Dreyfus.

Vlada je ranije ovog mjeseca, nakon provale u sistem Optusa, otkrila planove za reviziju pravila o privatnosti potrošača, koja bi pomogla olakšati razmjenu podataka između telekomunikacijskih kompanije i banaka. Nakon napada na Optus dva nacionalna regulatora otvorila su istragu, koja se našla na meti oštrih kritika jer nije spriječila hakiranje, jedno od najvećih zabilježenih u Australiji, prenosi Index.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije