Google Street View u Hrvatskoj

Radiosarajevo.ba
Google Street View u Hrvatskoj
Trg bana Jelačića

U projektu širenja Google Street View mreže na teritoriju Hrvatske, raspisan je konkurs za vozače bicikla i tricikla koji će voziti po hrvatski ulicama s pričvršćenim kamerama na svoja vozila i na taj način snimati ulice hrvatskih gradova.

Prema planu, vozači će biti zaposleni sljedeća četiri mjeseca te će kamerama snimati ulice gradova koje će kasnije biti prikazane na Street View kartama. Prema pisanju Večernjeg lista, na konkurs se javilo 30-ak osoba. Prema planu, isprva će biti zaposlena samo jedna osoba od koje se očekuje zavidna fizička sprema jer će dnevno 5-6 sati provoditi na biciklu.

Automatsko zamućivanje lica kao zaštita privatnosti

Podsjetimo, nakon što se Google Street View počeo koristiti u 30-ak većih američkih gradova, sama pomisao na korištenje istoga sustava u Europi je stvarao probleme. Naime, Street View svojim korisnicima omogućava detaljan pregled ulica, gradova, prikaz 3D građevina - što je popularno među vozačima, ali prikazuje i osobe i njihova lica što je zadiranje u privatnost.

Street View s rastom popularnosti izazvao je problem kršenja privatnosti, za što je Peter Hustinx, čelni čovjek zaštite podataka EU, najavio da očekuje od Googlea da će prije uvođenja ove usluge u Europu dobro proučiti zakone Europske unije. Nedugo nakon toga, Google je uveo primjenu automatskog zamućivanja lica osoba uz objašnjenje da Street View nije namijenjen gledanju drugih osoba već proučavanju grada, ulica i građevina.

Grčka zabranila Street View

Iako su u Google izmijenili sustav i na taj način zaštitili privatnost osoba na snimkama, neke su europske zemlje zabranile uvođenje toga sustava. Grčka je zabranila Googleov servis i zatražila da se lokalno stanovništvo informira o svojim pravima.

Google Street View je besplatna usluga koju je tvrtka pustila u pogon 27. maja 2007.

index.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije