Google planira radikalno promijeniti svoju početnu stranicu

Radiosarajevo.ba
Google planira radikalno promijeniti svoju početnu stranicu
Doba kada je manje bilo više za Google je završilo. Internetski pretraživač koji je tokom godina izrastao u firmu koja nudi cijeli niz digitalnih usluga najavio je da će njegova početna stranica doživjeti redizajn - prvi od 1996. godine.

The Guardian piše da će promjena biti radikalna te će se na stranici uskoro moći pronaći vijesti i druge korisne informacije. Googleove mobilne stranice ove sadržaje imaju još od 2012. godine.

Firma je u proteklim danima najavila da će svoju početnu stranicu dodatno prilagoditi korisnicima uz pomoć tehnologije Google Now i naprednih algoritama za strojno učenje.

"Na stranici ćete moći vidjeti sportske rezultate i videe najboljih poteza, najnovije vijesti, zanimljive videe, najnovija glazbena izdanja, priče koje biste mogli pročitati i još puno toga.

Početna će se stranici krojiti prema vašoj interakciji s Googleom te uz pomoć trendova iz cijelog svijeta, ali i vaše uže geografske regije", rekla je Shashi Thakur, potpredsjednica za inženjerstvo u Googleu.

Korisnici će također moći slijediti teme i vijesti iz filma, muzike, sporta i drugih tema direktno iz rezultata.

Google je već jednom pokušao uvesti osobnu dimenziju u svoj pretraživački servis u obliku iGoogle stranice. Ta je usluga pokrenuta 2005. godine, međutim ukinuta je 2013. godine u studenom. Doduše, iGoogle se prikazivao samo onima koji su se prijavili na tu posebnu varijantu Googleove početne stranice.

Google je rekao da će nove dodatke na početnoj stranici korisnici u SAD-u dobiti odmah, a da će ih ostatak svijeta dobiti tokom narednih sedmica.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije