Drama zbog Witchera, Glukhovski: "Nije u pravu, on je arogantan šu*ak!"

S. L.
Drama zbog Witchera, Glukhovski: "Nije u pravu, on je arogantan šu*ak!"
Foto: Thewitcher.com / Ilustracija

Andžej Sapkovski, pisac fantastičnog serijala Witcher, traži da mu CD Projekt Red, kreatori Witcher igrica, plate njegova autorska prava u količini od 16 miliona! Studio je, pak, objavio na svom websiteu da su njegovi zahtjevi neosnovani.

U intervjuu za Eurogamer je izjavio da kada se pravila prva Witcher igra iz triologije, ljudi iz studija CD Projekt Red su mu prišli da kupe prava na ime . Nije očekivao da će se igre proslaviti pa je odbio da prima postotak od profita igri, birajući “veliku vreću novca” s zadovoljstvom. Takođe je izjavio da je bio glup što je odabrao novac. Sapkovski smatra da Witcher triologija CDPRa spoila njegove knjige i samim tim mu smanjuje profite, the da su njegove knjige popularizovale igrice.

"Složio sam se da će napisati potpuno novu priču koristeći se mojim likovima. Pomislio sam: 'Što ne?' Molim vas pokažite koliko ste dobri u pisanju", Izjavio je Sapkovski.

Ruski pisac Dmitri Glukhovski jeu sličnoj poziciji kao Sapkovski, samo što Dmitri ima drugačiju filozofiju. On je pisac Metro knjiga SF horor žanra i na osnovu knjegovih knjiga je developer 4A Games napravio i pravi Metro igrice. Dmitri zajdno sa developerima radi na igricama sa zadovoljstvom i daje sve od sebe da igrice budu što bolje. Metro 2033 i Metro Last Light su jako popularne i visoko ocjenjene igrice malog ukrainskog developera. Mnoge ih smatraju najimersivnijim igricima današnjice. Dmitri je u vezi rata između Sapkovskog i CDPR za Waypoint izjavio:

"Mislim da nije u pravu, on je arogantni šu*ak.

Bez Witcher igrica, Witcher romani ne bi nikad bili toliko internacionalno čitani. I ne samo zbog igrica, nego zbog gaming novinarstva i buzza kojeg stvara te sam osjećaj kako nešto veliko i nevjerovatno izlazi. Ovo privlači pažnju ljudima. On bi ostao fenomen istočne Evrope i bez ovoga, ali se ne bi nikad probio na zapad. Isto važi i za moje Metro knjige. 

Igrom slučaja su developeri bili među prvim čitačima moje prve metro knjige Metro 2033. Prijatelji kretivnog direktora 4A GamesAndreiju Proharovu, su mu poslali link knjige koju je on preko noći pročitao i raključio da je to savršena priča za njihovu sljedeću igricu. 

Ja sam odlučio da iskoristim ovu šansu i da ispičam priču na svoj način, nisam smatrao da će igrice negativno uticati na knjige. Mislio sam na suprotno, da je ovo divna šansa da promovišem intelektualno vlasništvo. I upravo se to i desilo.

Fenomenalan posao su uradili. Mislim da je Metro 2033 prva u svijetu lirska, sentimentalna i filozofska FPS igrica."

Napominjemo da Sapkovski ima 68 godina dok Glukhovski ima 37, tako da možda ima tu nekog generacijskog konflikta. Priča se da će Metro 2033 dobiti filmsku adaptaciju od Michael De Luca i Stephen L'Heureux. Najnovija kniga Glukhovskog Metro 2035 je izašla prije nekoliko mjeseci a najnovija igrica Metro Exodus će izaći 2019.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije