Gdje su nestali kombiji?

Radiosarajevo.ba
Gdje su nestali kombiji?


Kombiji su činili važan dio američkog načina života u dobrom dijelu prošlog stoljeća: pored prepoznatljivih vintage automobila i kamiona, nepregledne američke ceste su se najčešće prelazile u ovom simpatičnom vozilu u kojem se mogao napraviti pravi mali stan, sa krevetom, umivaonikom, televizorom...

U današnje vrijeme pak, ovakav stil života polako izumire, a na američkim ulicama kombiji se sve rjeđe mogu vidjeti. Neki od razloga izumiranja kombija su njihovi tehnički nedostaci, promjena ukusa, ali i vladine inicijative koje podstiču energetski učinkovitija vozila.

Zato je američki reditelj i fotograf Joe Stevens odlučio dokumentovati ove rijetke zvjerke u njihovom „prirodnom okruženju“.

Stevens posljednjih petnaestak godina fotozapisima bilježi svaki kombi opremljen za život i duže putovanje na koji naiđe, ispitujući istovremeno i kontekst u kojem ih je našao. Stevensov projekat nazvan je Vans and the places where they were, a kombije uglavnom traži i nalazi po zapadnoj obali SAD-a.

Njegova zbirka zasad ima par stotina fotografija, a specifičnost joj je i što je snimljena analognim aparatom, još jednom izumrlom mašinom koju smo nekad svi voljeli.









californiavans.arloartists.com/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije