FOTO: Predivna 'umjetnička' Španija prije građanskoga rata i Francove diktature

Radiosarajevo.ba
FOTO: Predivna 'umjetnička' Španija prije građanskoga rata i Francove diktature
/ FOTO: Allthatisinteresting.com

Salvador Dalí, slikar, pisac, dizajner i autor filmova rođen u Kataloniji u 1904. godine, preselio se u Madrid 1922. godine, kad je imao 18 godina.

Kako je njegova Španija izgledala tada?

Upravo to pokazuje fotogalerija španskih gradova i prizora s početka 20. stoljeća. 

Bilo je to vrijeme neizvjesnosti, ali i doba duboke i snažne kreativne energije diljem Španije. U Madridu, na primjer, Dalí se uklopio u zajednicu umjetničkih genija i razvio prijateljstva s pjesnikom Lorcom i redateljem Luisom Banuelom. Mnogi su veliki umovi nalazili inspiraciju u tadašnjoj Španiji i dolazili sa svih strana svijeta. 

No, tih godina rasle su političke krize koje su na kraju naciju dovele do građanskoga rata koji je počeo 1936. godine. 

Kao i mnogi drugi veliki umjetnici, pjesnik Federico García Lorca pogubljen je strijeljanjem i pokopan u neoznačenome jarku. 

Na kraju sukoba, general Francisco Franco preuzeo je kontrolu nad zemljom. Njegov autoritarni režim će vladati Španijom sljedeća četiri desetljeća. Ožiljci iz tog doba represije i izolacije ostali su „sirovi“ do danas.

Nakon što je Franco počeo diktaturu, francuski pisac i filozof Albert Camus napisao je u pismu svome prijatelju:

„U Španiji je moja generacija spoznala da se može biti upravu, ali ipak trpjeti batine, da se ipak može pobijediti duh, da postoji vrijeme kada hrabrost nije vrlina. To su razlozi zašto ljudi širom svijeta osjećaju dramu u Španiji kao osobnu tragediju.

Fotografije u fotogaleriji prikazuju Španiju kakva je bila prije tragedije i Francove diktature.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije