FOTO: Aerodrom Željava – simbol snage i moći SFRJ (VIDEO)

Radiosarajevo.ba
FOTO: Aerodrom Željava – simbol snage i moći SFRJ (VIDEO)
/ FOTO: Jimblog.com.hr

U vrijeme kada je završena njegova izgradnja, vojni aerodrom Željava u blizini Bihaća bio je jedan od najmodernijih objekata sličnog tipa na planeti. Nakon višegodišnjih radova, u funkciju je konačno pušten 1968. godine da bi u punom kapacitetu bio korišten u naredne 24 godine, sve do početka ratnih sukoba 1992. godine.

FOTO: Aerodrom danas

Smješten je na samoj bosanskohercegovačko – hrvatskoj međudržavnoj granici što je u osnovi i odredilo njegovu sudbinu početkom kraja bivše države.



Miniranjem objekata aerodroma i uzletno-sletnih staza aerodrom je u potpunosti stavljen van upotrebe sredinom prve ratne godine. Njegovo stanje od tada do danas, lošije je iz godine u godinu.

FOTO: Aerodrom nekada

Aerodrom se nalazi na 337. metara nadmorske visine. Nijedna od država na čijim se teritorijama nalazi još uvijek nije poduzela konkretne mjere njegove obnove, a male su šanse da će se to i desiti. Pretpostavlja se da je u njegovu izgradnju sredinom prošlog vijeka utrošeno više od pet milijardi američkih dolara.

Paradoksalno zvuči činjenica da su aerodromski objekti najveća oštećenja pretrpjeli u godinama nakon rata kada su ih u potpunosti devastirali lokalni sakupljači sekundarnih sirovina.

Uništavanjem aerodroma napravljena i neprocjenjiva ekološka šteta otkrivena je visoka koncentracija opasnih hemijskih spojeva.

U fotogaleriji pogledajte kako je nekada izgledao ovaj fascinantni vojni objekat, ako i nekoliko fotografija koje ilustruju njegovo današnje stanje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije