Fordova zvijer puštena s lanca (FOTO & VIDEO)

Radiosarajevo.ba
Fordova zvijer puštena s lanca (FOTO & VIDEO)
Ford Focus RS500

Hakerski upad na stranicu natjerao je Ford da revidira planove i specijalnu izvedbu Focusa RS500 lansira dan ranije.

Iako na prvi pogled izgleda kao neslana šali, a automobil na slici kao tjunirana verzija standardnog Focusa RS, niste toliko daleko od istine. Naime, u odnosu na standardni RS, njegova specijalna izvedba razlikuje se po boji eksterijera i dorađenom motoru.

Redni peterocilindraš iz RS-a od dva i po litra dobio je veći intercooler, veći filter zraka za bolju protočnost, unaprijeđenu pumpu goriva, remapirani ECU i ispušne cijevi većeg promjera. Rezultat je 45 KS i 20 Nm više nego u standardnom RS-u, odnosno 350 KS pri 6.000 o/min i 460 Nm od 2.500 do 4.600 Nm.



S obzirom na to da je riječ o modelu sa prednjim pogonom, možemo samo zamisliti kako se sa ovom konjicom snalazi ovjes RevoKnuckle i Quaifeov diferencijal sa ograničenim proklizavanjem. Ipak, u Fordu tvrde da sprint do stotke traje tek 5,6 sekundi (pola sekunde brže od običnog RS-a), do 160 km/h 12,2 sekunde, dok maksimalna brzina iznosi 265 km/h.

Kočni sistem i ovjes preneseni su s RS-a bez modifikacija, a ostale izmjene estetskog su karaktera.

Izvana je RS500 u partnerstvu s tvrtkom 3M dobio crni mat premaz i crni premaz aluminijskih 19-colnih felgi koje skrivaju crvena kliješta kočnica. Iznutra, ako zanemarimo posebnu plaketu koja će brojem označavati svakog od 500 modela iz ograničene serije, promjene se odnose na crvena Recaro sjedišta.



Budući da da je riječ o ograničenoj količini automobila, Ford ju je već rasporedio na ciljana evropska tržišta od kojih će ona iz istočne Evrope, sudeći prema izvještaju, dobiti 12 primjeraka.

Službenu premijeru RS500 imat će na salonu u Leipzigu početkom aprila.

http://www.youtube.com/watch?v=NGTV1TTe28U

tportal.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije