Filmska integeracija: Regionalni paviljon u Kanu

Radiosarajevo.ba
Filmska integeracija: Regionalni paviljon u Kanu


Sarajevo Film Festival je objavio da se osam zemalja regiona priprema za zajednički nastup na najznačajnijem filmskom marketu na svijetu - Marche du Film Cannes Film Festivala.

Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Cipar, Makedonija, Slovenija i Srbija odlučile su udružiti snage i stvaranjem krovnog, Regionalnog Paviljona, zajedno se predstaviti ostatku filmskog svijeta.

“Inicijativa Federalnog ministarstva kulture i Sarajevo Film Festivala od prije šest godina konačno je prihvaćena od svih zemalja regije i od ove godine postignuta je saglasnost osam zemalja da zajedničkim paviljonom i programom budu predstavljene na Marche du Film Cannes Film Festivala. Bosanskohercegovački film je posljednjih desetak godina polučio iznimnu pozornost svih svjetskih festivala i postao najnagrađenija filmska produkcija u regionu. Očekujem da zajednički nastup u Cannesu poluči i realizacijom još jedne ranije inicijative Ministarstva kulture Federacije Bosne i Hercegovine i pristupimo osnivanju i Regionalnog koprodukcijskog filmskog fonda koji bi bio dobar podsticaj za jačanje i unaprijeđenje filmske produkcije cijelog regiona“, rekao je federalni ministar kulture i sporta, Gavrilo Grahovac, saopćava sff.

O inicijativi Regionalnog paviljona, Mike Goodridge, urednik uglednog filmskog magazina Screen International, napisao je: “Iako se ova inicijativa može učiniti kao primarno štedna, njena važnost kao početne tačke saradnje donedavno neprijateljskih zemalja ne smije se potcjenjivati.”

Regionalni Paviljon zamišljen je kao zajednički prostor na kojem će se moći okupljati svi filmski stvaraoci iz ovih zemalja prisutni na Cannes Film Festivalu, te tu susretati kolege, organizirati sastanke i naći prostor za svoje projekte.

Miroljub Vučković, izvršni direktor Filmskog centra Srbije ističe: “Živimo u veoma teškom okruženju. Mnogi ljudi su povrijeđeni politički, fizički i na sve druge načine. Želimo da ovaj potez bude jasan. Želimo biti partneri i želimo raditi skupa, jer skupa smo jači nego što smo i sami svjesni.”

sff/radisoarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije