Filmom do filmske dvorane (VIDEO)

Radiosarajevo.ba
Filmom do filmske dvorane (VIDEO)


Mladi ljudi, srednjoškolci Kragujevca su na Kragujevačkom maratonu u okviru kreativnih radionica „Čuj, vidi, pokreni“ snimili mobilnim telefonima film pod nazivom "Onoga mi krsta". U u šest minuta film kritikuje postavljanje krsta od 18 metara na ulazu u grad, dok istovremeno Kragujevac nema kino, zatvorene bazene i sigurnu kuću...

Učenici Prve kragujevačke gimnazuje koristeći se samo mobilnim telefonima, zabilježili su koje sve institucije, ustanove i sadržaji nedostaju u njihovom gradu, dok su kroz igrane minijature prikazali i apsurdne situacije života, rada i obrazovanja u gradu u kome ne postoje teniski tereni, koncertna dvorana ili zgrada uglednog Filološko-umetničkog fakulteta.

http://www.youtube.com/watch?v=za41PfNj4wE


"Snimajući film pomoću svima dostupnih mobilnih telefona, polaznici poručuju da kroz ovaj medij svi mladi ljudi mogu i treba da traže i pruže rješenja društvenih problema koji ih se tiču“, rekao je Vojin Vasović, urednik programa „Čuj, vidi, pokreni“.

Kragujevački maraton održava se već tri godine u organizaciji umjetničkog kolektiva Dokukino/DKQ u okviru programa „Čuj, vidi, pokreni“. Pored radionica filma, program uključuje i intenzivne radionice eksperimentalne radiofonije i teatra pokreta.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije