Favele okupane muralima

Radiosarajevo.ba
Favele okupane muralima


Skoro trećina stanovnika Rio de Janeira živi u favelama, siromašnim četvrtima na uzvisinama oko centra grada, kojima vladaju maloljetničke bande, a kvaliteta života je izuzetno loša.

Nizozemski umjetnici Jeroen Koolhaas i Dre Urhahn su 2006. godine došli na ideju oslikavanja fasada favela, budući da su one, sa tako haotičnim životom koji se unutra odvija, izuzetno zanimljive i inspirativne urbane strukture. Sve je rađeno s ciljem poboljšanja perspektive ljudi koji žive u favelama, podizanja njihovog optimizma time što će se umjetnička djela uklopiti u neugledna siromašna naselja, a na oslikavanju su radili i sami lokalni omladinci.

Dio njihovog projekta Favela Painting bila je i transformacija Prace Cantao, glavnog trga najveće favele u Rio de Janeiru, Santa Marte, koja je započeta u aprilu. Oslikanih 7000 kvadratnih metara Prace Cantao i 34 okolne kuće predstavlja najobimniji dio plana Favela Painting, i inicijatori ideje su s razlogom ponosni upravo na ovaj mural.

Koolhaas i Urhahn se nadaju da će jednog dana ovi veliki murali postati prepoznatljiv dio vizuelnog identiteta Rija, kao što je danas kip Krista Iskupitelja ili Pao de Acucar.





pogledaj.to/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije