Fascinantna Zelena kometa se približava Zemlji: Kada će biti vidljiva golim okom?

0
Radiosarajevo.ba
Fascinantna Zelena kometa se približava Zemlji: Kada će biti vidljiva golim okom?
Foto: Twitter / Ilustracija

Jedna od mnogobrojnih kamera širokog vidnog polja koje proučavaju noćno nebo je uočila tokom prošlog marta kometu dok prolazi pored Jupitera i približava se planeti Zemlji.

Iako ovaj uvod možda djeluje kao najava za apokaliptični film, istina je da će nam ona proći pored naše planete negdje oko 1. februara i nastaviti svoj put dalje.

Stručnjaci iz NASA-e predviđaju da će se C/2022 E3 ZTF tom prilikom mimoići sa nama na udaljenosti od 42 miliona kilometara, što znači da će svako ko to bude htio moći da je uoči na nebu golim okom ili dvogledom.

Profesor Rosensaft poziva na priznanje genocida u Srebrenici - Jevreji jedinstveni u podršci BiH

Profesor Rosensaft poziva na priznanje genocida u Srebrenici - Jevreji jedinstveni u podršci BiH

Spektakl na nebu: Ova kometa mogla bi iznenaditi već početkom 2023.

Spektakl na nebu: Ova kometa mogla bi iznenaditi već početkom 2023.

"Sačinjena od leda i prašine, ova kometa emituje zelenkasto svjetlo, a procjenjuje se da ima prečnik od oko jednog kilometra", objasnio je astrofizičar Nikolas Biver iz Pariske opservatorije.

Ipak, ono što bi moglo da oteža stvar prilikom njenog posmatranja je činjenica da će Mjesec u tom trenutku biti u svojoj "punijoj" fazi. Stoga, Biver i njegove kolege preporučuju za sve one koji se nalaze na sjevernoj hemisferi da C/2022 E3 ZTF potraže na nebu između Malog i Velikog medvjeda, tokom posljednjeg vikenda januara.

Pretpostavka je da ona potiče iz Ortovog oblaka sa spoljne granice Sunčevog sistema, za koji se vjeruje da je izvor dugoperiodičnih kometa kao i onih Halejevog i Jupiterovog tipa, ali i mnogih kentaura poznatih po dinamičkim i nestabilnim putanjama.

Najinteresantniji podatak vezan za nju je taj da je ona pored Zemlje posljednji put prošla tokom paleolita i da njenu sljedeću posetu možemo da očekujemo za nekih 50.000 godina. S tim što Bivera ne isključuje mogućnost da će C/2022 E3 ZTF nakon nje biti trajno izbačena iz Sunčevog sistema.

Kretanje C/2022 E3 ZTF će tokom narednih nekoliko sedmica pažljivo pratiti i svemirski teleskop James Webb, ali naučnici ističu da on ovom prilikom neće snimati fotografije već će samo proučavati njen sastav.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije