Intimni podaci / Facebook zna kada vodite ljubav, i to preko ovih aplikacija

12. 09. 2019. u 10:58:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 29

Privacy International nedavno je proveo istraživanje koje je obuhvaćalo aplikacije za praćenje mjesečnice, a ono što su otkrili mnogima se vrlo vjerovatno neće svidjeti.

Naime, otkriveno je da aplikacije s Facebookom dijele i niz intimnih podataka, uključujući i njihove seksualne navike. Između ostalog, Facebook raspolaže informacijama o vrsti kontracepcije, vremenu mjesečnice i simptomima koje ste iskusili.

Otkad je istraživanje provedeno, samo je jedna aplikacija promijenila svoju politiku što se privatnosti tiče.

Ove aplikacije inače prikupljaju prilično intimne podatke o korisnicama, a to uključuje sve od zdravstvenog stanja, učestalosti seksualnih odnosa, raspoloženja, prehrambenih navika pa čak i određenih proizvoda koje koriste. U zamjenu za te informacije, aplikacije najčešće nude tek datum kada su korisnice najplodnije i vrijeme kada stiže mjesečnica.

Facebook u priču ulazi zbog korištenja njihovog alata koji se naziva SDK (Social Development Kit), a radi se o alatu koji aplikacijama pomaže da zarađuju od oglasa koji se, ovisno o interesima korisnika, pojavljuju na njihovom zaslonu.

Period Tracker, Period Track Flo i Clue Period Tracker su najsigurnije aplikacije jer podatke korisnika ne dijele s Facebookom.

No, Maya, MIA i My Period Tracker, mahom popularne aplikacije za praćenje mjesečnice, čine upravo to.

"Raširenost ovih aplikacija koje smo pratili znači da se mnogi intimni detalji o životima miliona korisnika dijele s Facebookom i oglašivačima bez izravnog, informiranog i izričitog pristanka korisnika vezanog upravo za dijeljenje informacija o njihovom zdravstvenom stanju i seksualnim navikama", poručuje PI.

Maya je reagirala na ovo istraživanje rekavši kako su uklonili i Facebookov i Analyticsov SDK iz svoje aplikacije, a promjene će biti automatski aktivne. Ipak, nastavit će ih koristiti samo u slučaju korisnika koji su pristali na dijeljenje podataka s tim da se osobni i medicinski podaci neće dijeliti.

"Svi podaci kojima Maya ima pristup su ključni za pravilno funkcioniranje proizvoda. Predviđanje podataka vezanih za menstrualni ciklus je kompleksan proces koji ovisi o hiljadama varijabli. Naši korisnici informirani su o svemu što dijelimo kroz uvjete korištenja. Nakon prijave, svi korisnici mogu eksportirati svoje podatke i brisati račune kada god to požele", stoji izjavi za BBC.

Facebook se također osvrnuo na ove optužbe: "Naši uvjeti korištenje zabranjuju razvojnim timovima da nam šalju osjetljive podatke vezane za zdravstveno stanje korisnika i borimo se protiv toga kada doznamo za postojanje takvih slučajeva. Dodatno, ciljano oglašavanje temeljeno na interesima ljudima ne koristi podatke prikupljene tokom aktivnosti korisnika na drugim aplikacijama ili stranicama".

Osim što je više nego očito da je ovaj pristup pogrešan i da bi ga trebalo sankcionirati, a činjenica je da se tvorci aplikacija očito ne drže pravila koja je EU propisao GDPR-om.

"Odgovornost pada na kompanije da se drže zakonskih obveza i budu na razini povjerenja koje su im korisnici dali odlučivši koristiti njihove usluge", zaključuje PI, prenosi Index.hr

NEMA KOMENTARA