Facebook uskoro mijenja ime?

0
Radiosarajevo.ba
Facebook uskoro mijenja ime?
Pixabay / Ilustracija

Div društvenih medija Facebook Inc (FB.O) planira se sljedeći tjedan rebrendirati pod novim imenom, izvijestio je u utorak The Verge pozivajući se na dobro upućene izvore, javlja Reuters.

Izvršni direktor Facebooka Mark Zuckerberg planira razgovarati o promjeni imena na godišnjoj konferenciji kompanije 28. oktobra, ali bi se to moglo otkriti ranije, izvijestio je The Verge.

Novinari Reutersa su pitali Facebook za komentar, no iz kompanije je saopćeno kako ne komentiraju "glasine ili nagađanja".

Katolici širom svijeta danas obilježavaju Veliki petak

Katolici širom svijeta danas obilježavaju Veliki petak

Vijest dolazi u vrijeme kada se kompanija suočava sa sve većom kontrolom američke vlade nad svojom poslovnom praksom. 

Rebrendiranje bi pozicioniralo Facebook (društvenu mrežu) kao jedan od mnogih proizvoda pod matičnom lp,šamoke, koja će također nadzirati grupe poput Instagrama, WhatsAppa, Oculusa i drugih.

U Silicijskoj dolini nije rijetkost da kompanije mijenjaju svoja imena dok nastoje proširiti svoje usluge.

Verge navodi se da bi mogući naziv kompanije mogao imati veze s nazivom Horizon. Nedavno je Facebook preimenovao svoju razvojnu VR platformu za igre pod nazivom "Horizon" u "Horizon Worlds".

Rebranding će odražavati Facebookov fokus na izgradnju takozvanog 'metaverzuma', internetskog svijeta u kojem ljudi mogu koristiti različite uređaje za kretanje i komunikaciju u virtualnom okruženju. Koncept metaverzuma teži da stvarnost prebaci na internet.

Facebook je uložio velika sredstva u projekte virtualne stvarnosti (VR) i proširene stvarnosti (AR) i namjerava povezati svoje gotovo tri milijarde korisnika putem nekoliko uređaja i aplikacija. U utorak su najavili planove za otvaranje 10.000 radnih mjesta u Europskoj uniji u sljedećih pet godina kako bi pomogli izgradnji ovog 'metaverzuma'.

Zuckerberg priča o 'metaverzumu' još od jula, a neobičnu riječ, koja je prvi put nastala u distopijskom romanu starom tri decenije, spomenule su i druge tehnološke kompanije, poput Microsofta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije