Korisnici nezadovoljni: Ovo vam se neće svidjeti

0
Radiosarajevo.ba
Korisnici nezadovoljni: Ovo vam se neće svidjeti
Foto: newsbreak.com / Ilustracija

Ako vam je bezbrižno dopisivanje putem Facebook Messengera na mobilnom uređaju danas prekinula obavijest u kojoj piše "neke mogućnosti nisu dostupne", niste jedini.

Korisnici diljem Europe dobili su poruku u kojoj kratko stoji da su ograničenja uvedena zbog "novih pravila za servise za razmjenu poruka u Europi" te kako rade na njihovom povratku.

Za sad je poruka vidljiva samo na mobilnim uređajima, no vjerovatno je samo pitanje vremena kad će se pojaviti i na desktopu.

O čemu je tačno riječ?

Od 16. decembra Facebook je, zbog promjena koje je uveo u svoju platformu za razmjenu poruka morao ograničiti pojedine usluge dok ih ne uskladi s europskim pravilima o zaštiti ličnih podataka.

Prije svega, radi se o promjenama koje su uvedene tokom ujedinjavanja platformi za razmjenu poruka između Instagrama, WhatsAppa i Messengera.

Ograničenja se odnose na razmjenu poruka sa stranicama koje su smještene u Europi, administratorima koji su u Europi te korisnicima koji su u Europi.

Tako sljedeće mogućnosti više neće biti dostupne u Messengeru i Instagramovim porukama (barem dok Facebook ne odradi ono što mora): slanje audio, video i dokumenata, pojedini grafički elementi, galerije i drugi multimedijski sadržaji. Komunikacija će se tako održavati samo u tekstualnom obliku.

Žele li korisnici u Europi, jedni drugima poslati nekakav video, morati će slati direktan link, a ne sam video. Ako pokušaju poslati video ili fotografiju, dobit će informaciju o greški.

Dobra je vijest da će ranije poslani multimedijski sadržaji i dalje biti dostupni korisnicima.

Iz Facebooka nemaju odgovor na to koliko će usklađivanje s europskim pravilima trajati, već samo da "rade na tome da to bude što prije", prenosi zimo.dnevnik.hr.

Stoga, ako ne možete poslati fotografiju nekome van EU na Messengeru ili Instagramu, radije odaberite e-mail.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije