Facebook, Instagram i WhatsApp opet online nakon rekordnog pada

1
Radiosarajevo.ba
Facebook, Instagram i WhatsApp opet online nakon rekordnog pada
Arhiv / Ilustracija

U ponoć, nakon do sada nezabilježenog pada od šest sati, Facebook je uspio riješiti tehničke probleme koji su korisnicima onemogućavali pristup uslugama društvenih mreža.

Malo prije ponoći neke od funkcija na Instagramu ponovo su postale dostupne korisnicima, iako je brzina otvaranja bila izrazito spora.

Slična je situacija s WhatsAppom, koji je proradio na mobilnim uređajima.

Tanja Topić o mitingu u Banjoj Luci: Maske su pale; ne trebamo zaćutati pred budalama!

Tanja Topić o mitingu u Banjoj Luci: Maske su pale; ne trebamo zaćutati pred budalama!

Korisnici mogu pregledati storyje, poslati poruke i dobiti notifikacije.

Korisnici diljem svijeta javljaju da mogu pristupiti Facebooku.

Vodeće društvene mreže Facebook i Instagram, kao i sistemi za razmjenu poruka WhatsApp i Messenger nekoliko su sati nedostupni korisnicima, javlja servis za detekciju rušenja web stranica Downdetector.

Kako navodi Downdetector, prve informacije o problemima počele su stizati oko 17:38 sati po srednjoeuropskom vremenu.

Već je jasno da se radi o najdužem padu u historiji ove društvene mreže.

Deseci miliona korisnika diljem svijeta žale se da ne mogu pristupiti tim mrežama, a Downdetector bilježi stotine hiljada prijava za svaku od tri mreže.

Obje mreže i aplikacija su pod vlasništvom Facebooka i koriste zajedničku infrastrukturu. Uzrok problema je za sada nepoznat.

Nešto prije 18:30 Facebook se oglasio - na Twitteru.

"Svjesni smo da neki ljudi imaju problema s pristupom našim aplikacijama i proizvodima. Radimo na tome da vratimo stvari u normalu što je prije moguće i izvinjavamo se za bilo kakve neugodnosti", poručili su s Facebooka. 

Oko 22 sata se na Twitteru javio i Mike Schroepfer, šef tehničkog odjela Facebooka. 

"Iskrene isprike svima zahvaćenima padom Facebookovih servisa. Imamo mrežne poteškoće i naši timovi rade najbrže moguće kako bi popravili problem i kako bi se vratili što je brže moguće", napisao je Schroepfer.

Dionice Facebooka u ovim su trenucima u padu za oko 5 posto, čime je tržišna vrijednost srušena za više od 50 milijardi dolara, javljaju svjetski mediji.

Kako navodi Techcrunch.com, izvjesno je da je do pada došlo zbog problema s DNS-om (domain server name). Ovo je struktura imenovanja koja čini dio infrastrukture weba.

Dakle, ako se sada pokušate spojiti na Facebook.com, internet neće znati gdje pronaći Facebook.com.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije