Evo zbog čega TV ekrani postaju sve veći i veći

Radiosarajevo.ba
Evo zbog čega TV ekrani postaju sve veći i veći

Možda primjećujete da su televizori ovih dana, prilično veliki. Prosječna veličina televizora koji se danas prodaju u Južnoj Koreji nevjerojatnih je 54 inča.

U Kini i Sjedinjenim Američkim Državama prosjek prodanih televizora će do 2020. godine biti 54,1 i 52 inča, a IHS Markit je saopćio da su globalne isporuke televizora, veličine 60 inča u 2018. godini, porasle za više od 40 posto.

Evo zbog čega TV ekrani postaju sve veći i veći:

S jedne strane, postoji jednostavno objašnjenje ovog konstantnog trenda, jer proizvođači traže veće prihode, a troškovi proizvodnje se smanjuju konkurencijom.

Ali s druge strane, stalni rast prosječnog TV ekrana ujedno je i odraz brojnih društvenih, kulturnih i tehnoloških trendova, od rasta streaminga i HD medija, do  sve veće tendencije da manje izlazimo i više ostajemo kod kuće gledajući svoje omiljene sadržaje.

Drugim riječima, kako televizor postaje centralni dio naše svakodnevne rutine, njegov fizički izgled paralelno se proširio, prožimajući sve veći dio naših dnevnih soba, baš kao što okupira sve veći dio našeg života.

Prije svega, najveći i najočitiji razvoj događaja u novijoj historiji televizije je taj da je njen status fokusne tačke kuće ugrožen i izmijenjen porastom pametnih telefona i tableta.

Prema istraživačkom centru Pew, 81 posto odraslih Amerikanaca sada posjeduje pametni telefon, dok samo 31 posto sada navodi, da bi život bez televizora bio “vrlo težak”, u poređenju sa 44 posto u 2006. godini, piše Forbes.

Drugi tehnološki razvoj koji ima kulturni element jeste rast streaming usluga i platformi.

Komentatori već nekoliko godina raspravljaju o tome da su te usluge učinile da TV postane ‘”bolji” od filmova, s obzirom na to da su Netflix i Amazon uložili milione dolara u proizvodnju visokokvalitetnog sadržaja, koji je često kinematografski i obavezan za gledanje. Zato što je televizija postala kinematografska i uvjerljivija, javnost je sve više željela gledati je na velikim TV ekranima, koji to u potpunosti opravdavaju.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije