Eurosong ostao bez zemalja iz bivše Jugoslavije

Radiosarajevo.ba
Eurosong ostao bez zemalja iz bivše Jugoslavije
/ Foto: Eurovision.tv


Plasman u finale, nakon druge polufinalne noći takmičenja za pjesmu Eurosonga u švedskom gradu Malme, ostvarile su: Mađarska, Azerbejdžan, Gruzija, Rumunija, Norveška, Island, Armenija, Finska, Malta i Grčka, a u konkurenciji je bilo ukupno 17 zemalja, javio je novinar agencije Anadolija.

Eurosong - poraz zemalja bivše Jugoslavije

Od država iz regije zapadnog Balkana u drugom polufinalu je nastupila Makedonija, ali Esma i Lozano sa pjesmom Pred da se razdeni nisu imali sreće i nisu se plasirali u finale Eurosonga koje će biti održano u subotu.

U prvoj polufinalnoj večeri, održanoj u utorak, plasman u finale nisu ostvarili predstavnici Srbije, Hrvatske, Slovenije i Crne Gore, a pošto je Bosna i Hercegovina ranije otkazala učešće, prvi put od raspada bivše Jugoslavije regija neće imati predstavnika u finalu Evrovizije, javila je agencija Anadolija.

U prvom polufinalu, za dva dana u Malmeu će nastupiti predstavnici država koje su u utorak uspjele proći polufinale i to: Moldavija, Litvanija, Irska, Estonija, Bjelorusija, Danska, Rusija, Belgija, Ukrajina i Nizozemska.

Ove godine od sudjelovanja na Eurosongu odustale su 4 države: BiH, Portugal, Slovačka i Turska, a na takmičenje se vratila Armenija, koja je prošle godine zbog političkih razloga odustala.

Slogan ovogodišnjeg takmičenja za najbolju pjesmu Evrope je We are one (Mi smo jedno), što sugerira da su svi narodi koji se takmiču, ali i općenito svi narodi na Zemlji, jednaki.

Pet mitova o 'Pjesmi Evrovizije'

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije