Elon Musk želi kupiti Twitter za 41 milijardu dolara: 'Ovo je moja konačna ponuda'

0
Radiosarajevo.ba
Elon Musk želi kupiti Twitter za 41 milijardu dolara: 'Ovo je moja konačna ponuda'
Foto: Arhiv/EPA-EFE / Elon Musk

Šef Tesle Elon Musk ponudio je da kupi Twitter, rekavši da je on prava osoba za "otključavanje" "izvanrednog potencijala" platforme društvenih medija.

U iznenađujućoj objavi, Musk je rekao da će platiti 54,20 dolara po dionici za Twitter, procjenjujući ponudu na oko 41 milijardu dolara.

Nedavno se otkrilo da je Musk najveći dioničar Twittera.

Osuđen diler narko kartela čiji je šef državljanin BiH: Prodao oko 80 kilograma droge

Osuđen diler narko kartela čiji je šef državljanin BiH: Prodao oko 80 kilograma droge

Rekao je da ako njegova ponuda ne bude prihvaćena: "Moram preispitati svoju poziciju kao dioničara".

Musk je bio pozvan da se pridruži upravi kompanije, ali je Twitter u nedjelju objavio da se on odlučio protiv toga.

U porukama objavljenim u dokumentaciji, Musk je rekao da ne "igra igru naprijed-nazad" i rekao je o svojoj ponudi: "To je visoka cijena i vašim će se dioničarima svidjeti."

Rekao je da će morati prodati svoje dionice ako posao ne prođe: "Ovo nije prijetnja, jednostavno nije dobra investicija bez promjena koje je potrebno napraviti."

U svom podnesku američkoj Komisiji za vrijednosne papire i burze, Musk je rekao da je uložio u Twitter jer "vjerujem u njegov potencijal da bude platforma za slobodu govora diljem svijeta i vjerujem da je sloboda govora društveni imperativ za funkcionalnu demokraciju .

"Međutim, otkako sam investirao, sada shvaćam da tvrtka neće ni napredovati ni služiti ovom društvenom imperativu u svom sadašnjem obliku. Twitter se mora transformirati u privatnu tvrtku."

Dodao je: "Twitter ima izniman potencijal. Otključat ću ga."

Twitter je rekao da će njihov odbor "pažljivo razmotriti prijedlog kako bi odredio tok djelovanja za koji vjeruje da je u najboljem interesu tvrtke i svih dioničara Twittera".

Musk je najbogatiji čovjek na svijetu, prema časopisu Forbes, s neto vrijednošću od 219 milijardi dolara uglavnom zahvaljujući svom udjelu u proizvođaču električnih vozila Tesle. On također vodi zrakoplovnu tvrtku SpaceX.

Dan Ives, viši analitičar za istraživanje kapitala u Wedbush Securities, rekao je da će Twitter ili biti prisiljen prihvatiti ponudu Muska ili pronaći drugog kupca.

Rekao je: "Bit će niz pitanja o financiranju, regulativi, balansiranju Muskovog vremena (Tesla, SpaceX) u nadolazećim danima, ali na temelju ove prijave Twitter će prihvatiti ponudu sad ili nikad. U konačnici, vjerujemo da će ova sapunica završiti tako što će Musk postati vlasnik Twittera."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije