Elon Musk najavio nove Tesline projekte

Radiosarajevo.ba
Elon Musk najavio nove Tesline projekte
EPA / Elon Musk

Iza Tesle je velika godina u kojoj je napokon počela proizvodnja i isporuka Modela 3, električnog automobila koji bi na krilima odličnih performansi i pristupačnije cijene mogao pokrenuti cijelo tržište te u kojoj je Elon Musk predstavio prvi električni kamion i novu verziju Roadstera, sportskog e-vozila brutalnih performansi.

Sada su pred kompanijom izazovi vezani uz kašnjenje s planiranom proizvodnjom Modela 3, dok ćemo na početak prodaje kamiona i Roadstera morati sačekati još dosta vremena.

No iako je Teslin raspored popunjen, Musk već razmišlja o novim projektima i proizvodima koje će predstaviti tokom sljedećih nekoliko godina, a početkom ove sedmice putem Twittera najavio je na što će se kompanija fokusirati.

Pored nekih manjih stvari poput inteligentnih brisača za vjetrobransko staklo koji će se sami prilagođavati jačini kiše, poboljšanog navigacijskog softvera i preglednika internetskih stranica u automobilu, Elon Musk najavio je i prvi Teslin pick-up, odnosno terenac s otvorenim stražnjim prtljažnim prostorom – osnovne dizajnerske i inženjerske elemente ovog vozila šef Tesle u svojoj glavi ima već pet godina te će njegove ideje i razmišljanja za nekoliko godina postati stvarnost.

Prije toga Tesla planira predstaviti još jedan automobil – SUV Model Y koji će biti baziran na Modelu 3, što znači da možemo očekivati pristupačnije vozilo u odnosu na Model X koji bi mogao biti veliki prodajni hit. 

Više detalja o Modelu Y još nije poznato, kao što nije niti poznato kada bi ga kompanija mogla predstaviti, dok je za pick-up Musk rekao kako će dimenzijama biti malo veći od Fordova popularnog modela F-150, ali i da će imati opciju koja bi mogla promijeniti cijelo tržište – naravno, nije rekao o kojoj je opciji, tj. novitetu riječ.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije