Elizabeth Holmes se obogatila zahvaljujući svom strahu od igle

Radiosarajevo.ba
Elizabeth Holmes se obogatila zahvaljujući svom strahu od igle

Elizabeth Holmes čitavog života se užasavala igala. Upravo zbog toga odlučila je promijeniti način vađenja krvi i dovesti do promjene u zdravstvenoj zaštiti, piše Daily Mail.

Postojeći sistem vađenja krvi koji je u primjeni od 1960-ih smatrala je arhaičnim, skupim, bolnim i sporim. Danas 30-godišnja Elizabeth odlučila je promijeniti tu metodu i razviti način koji će isključiti potrebu da se za testiranje mora izvaditi nekoliko epruveta krvi. 

Tako je sa svojih 19 godina odustala od studija hemijskog inženjerstva na Univerzitetu Stanford, a novac od školarine odlučila je potrošiti na svoju ideju.

Posljednjih 11 godina radila je uglavnom u tajnosti, a njena kompanija Theranos danas vrijedi 9 milijardi dolara. Tehnologija koju je razvila zahtijeva da se pacijentu uzme tek kapljica krvi za dobivanje brzih i učinkovitih rezultata. 

Jedna kap dovoljna je za 30 laboratorijskih ispitivanja, tvrdi, a rezultati mogu biti gotovi u manje od četiri sata. Stvorila je hardware i softwer koji omogućuju da se pretrage krvi obave tek ubodom nečijeg prsta i pohranjivanjem krvi u malenu bočicu nazvanu nanotainer. Kaže da joj je strah prema iglama koji je sama imala pomogao da shvati da ljudi vađenje krvi često izbjegavaju upravo iz tog razloga. 

Sada im je omogućila da nakon malenog uboda u brzom roku dobiju potrebne rezultate pretraga. Holmes posjeduje 50 posto Theranosa, što je vrijednost od 4,5 milijardi dolara. Zahvaljujući tome ona je najmlađa milijarderka na nedavno objavljenom Forbesovom popisu 400 najbogatijih Amerikanaca. Njenu kompaniju očekuje daljni rast, ali, tvrdi, nije ju stvorila da bi se obogatila. Iskreno je, kaže, htjela napraviti promjenu u svijetu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije