Dragi Poppa, mani se Gary Coopera

Radiosarajevo.ba
Dragi Poppa, mani se Gary Coopera
J. D. Salinger

Pismo J. D. Salingera Ernestu Hemingwayu, godinama je bilo na raspolaganju naučnicima, a sada je, po prvi put, izloženo i pogledu javnosti.

Pismo koje je Salinger 1946. poslao Hemingwayu izloženo je u biblioteci J. F. Kennedy u Bostonu. Salinger i Hemingway su se sreli tokom Drugog svjetskog rata u Evropi. U zaključku pisma, Sallinger starijem i mnogo slavnijem piscu piše kako su mu razgovori koje su tada vodili bile jedine “minute nade” tokom strašnog ratnog iskustva.

Salinger je pisao iz američke vojne bolnice u Nürmbergu. a pismo počinje sa prijateljskom bliskošću, oslovljavajući Hemingwaya sa "Dear Poppa", koristeći Hemingwayev nadimak, a potpisao se kao Jerry Salinger.

Salinger navodi da je u bolnici završio zbog depresije i da piše iz potrebe da "razgovara sa nekim zdravim". Sam sebe šaljivo poredi sa Holdenom Caulfieldom, junakom njegovih priča, a kasnije i romana Lovac u žitu.

Raspitujući se o novom Hemingwayavom romanu, Salinger ga zaklinje da ga na prodaje filmskim producentima.

“Kao predsjednik mnogih klubova tvojih obožavatelja, znam da govorim u ime svih članova kada kažem - dole Gary Coooper”, piše Salinger u pismu.

Pismo je dio Hemingwayave zbirke koja se već tri decenije čuva u biblioteci J. F. Kennedy, kao poklon Hemingwayeve udovice američkom predsjedniku.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije