Doručak širom svijeta: Kina, Japan, Pakistan, Italija...

Radiosarajevo.ba
Doručak širom svijeta: Kina, Japan, Pakistan, Italija...
/ Maroko

Najvažniji obrok u danu, doručak, razlikuje se od kulture do kulture, od zemlje do zemlje.

Klasični engleski doručak sastoji se od kobasica, pečenih jaja, graha, slanine, putera i tosta, te ga s pravom u nekim drugim dijelovima svijeta smatraju prekaloričnim i jednostavno preteškim za jutro.

U Australiji, pak, za doručak se obavezno jede Vegemite, namaz od kvasca, koji – ili volite, ili mrzite. Italijani dan započinju lagano - kroasanom i kafom, a Amerikanci palačinkama s javorovim sirupom.

Slatka peciva su omiljeni doručak u Francuskoj i Argentini, dok Meksikanci i Tajlanđani dan započinju jelima 'na kašiku', a Japanci biraju tofu.

U Kini ćete za doručak, kao i za ručak, dobiti nudle s povrćem i piletinom, a u Pakistanu tradicionalnu tanku pogaču punjenu povrćem, Aloo Paratha. U Venecueli, dan počinje empenadama, pecivima punjenim svježim sirom, mljevenim mesom ili povrćem, a slično je i u Boliviji, gdje se slično jelo naziva saltenas.

U Turskoj je omiljena kombinacija sireva, maslina, putera i svježeg povrća, a Nijemci su privrženiji mesnim prerađevinama: kobasicama, salamama, šunki.

U fotogaleriji pogledajte jela koja za doručak jedu ljudi širom naše planete.

Vezano:
Bake širom svijeta i njihova kuhinja

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije