Dobre vijesti za freelancere: Facebook će svima omogućiti da zarađuju od Instant Articlesa

Radiosarajevo.ba
Dobre vijesti za freelancere: Facebook će svima omogućiti da zarađuju od Instant Articlesa

Facebook je najavio da će od 12. aprila svima omogućiti da objavljuju tekstove u Instant Articles formatu, piše The Verge.

Do sada su Instant Articlese mogli objavljivati samo veliki svjetski mediji,ao što su New York Times, BuzzFeed, National Geographic i NBC News.

Pisci amateri i freelanceri sada će moći da objavljuju svoje članke u ovom istom formatu. I ne samo to, oni će imati pristup istim opcijama za dijeljenje zarade koje su do sada bile rezervirane samo za profesionalne partnere.

Svi koji koriste Instant Articles dobijaju oko 70 posto prihoda nastalih od oglasa koji se prodaju u njihovim pričama ako dozvole Facebooku da ih prodaje. To znači da bi freelance pisci mogli da distribuiraju svoj rad na ovaj način i tako ostvare dodatnu zaradu.

Potrebno je napomenuti da svaki od ovih Instant Articlesa mora prvo da bude objavljen na nekoj internet stranici da bi se mogao dijeliti putem Instant Articles formata.

Kako bi se takvi tekstovi pretvorili u Instant Articles format, bit će potrebno nešto naprednije tehničko znanje jer će biti potrebno kreirati RSS feed s posebnim HTML elementima.

Facebook je objavio uputstva o tome kako to postići.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije