Dino Merlin će predstavljati BiH na sljedećem Eurosongu

Radiosarajevo.ba
Dino Merlin će predstavljati BiH na sljedećem Eurosongu


Dino Merlin će predstavljati Bosnu i Hercegovinu na 56. Takmičenju za Pjesmu Evrovizije naredne godine u Düsseldorfu u Njemačkoj, saopćeno je u srijedu 1. decembra u specijalnoj emisiji na BHRT-u.

Javni RTV servis BiH - BHRT odabrao je Dinu Merlina na osnovu Pravila Takmičenja za Pjesmu Evrovizije 2011, obrazloživši da angažuje značajnog autora i izvođača u oblasti popularne muzike koji svojim umjetničkim djelovanjem ostvaruje vrhunske rezultate i svojim radom i uspjesima u karijeri garantuje najviše profesionalne standarde.

„Unazad nekoliko godina zaobilazio sam Eurovizijsko takmičenje kao opciju koja mi je nuđena. Svo ovo vrijeme direkciji BH Eurosonga sam sugerisao da biraju nekog drugog, te predlagao i Harija, i Laku, i Reginu, kao i druge muzičare. Međutim, na ovogodišnji poziv BHRT-a odgovorio sam potvrdno. Možda su razlog svi oni ljudi koji vole moje pjesme i očekuju to od mene. Možda je razlog i naša sumorna svakodnevica i moja potreba da dam svoj doprinos boljem imidžu Bosne i Hercegovine. Ja sam u sred rada na novom albumu, tako da sam pun ideja. Sada je vrijeme da najbolje od njih uobličim u pjesmu koja će predstavljati moju zemlju na Euroviziji 2011. Kao čovjek koji teži najboljem, možete biti sigurni da ću u i ovaj projekat unijeti maksimalnu energiju i predan rad.“
- izjavio je Dino Merlin.

Pjesma sa kojojm će nas Merlin predstavljati biti će premijerno izvedena 20. februara u specijalnom tv show-u, saopćeno je iz BHRT-a

Biografija Dine Merlina
Dino Merlin je najpoznatiji bosanskohercegovački kantautor i zasigurno jedna od najvećih i najpopularnijih muzičkih zvijezda Balkana.

1983. godine osniva pop-rock grupu Merlin u kojoj pjeva i za koju piše tekstove i muziku, čime postaje jedan od najmarkantnijih frontmena na području bivše Jugoslavije. Solo karijeru započinje 1991. godine pod scenskim imenom Dino Merlin. Od tada na bosanskoj i regionalnoj muzičkoj sceni slovi za jednog od najvećih autora i muzičkih zvijezda.

Od 1991. do danas, snimio je nekoliko albuma, od kojih je nekoliko kompilacija najvećih hitova i koncertnih izdanja. Album „Sredinom“ (2000.) bio jedan od najprodavanijih na području cijele jugoistočne Evrope u posljednjih deset godina.

Tri puta zaredom puni olimpijski stadion Koševo u Sarajevu. Izlazak njegovog zadnjeg albuma „Ispočetka“ u ljeto 2008. godine obilježen je spektaklom na Koševu kakav se rijetko viđa na ovim prostorima, kojem je prisustvovalo preko 60.000 ljudi. Turneja koja prati ovaj album još uvijek traje.

Na dugoj listi uspjeha Dine Merlina stoje i dva dosadašnja učešća na Izborima za Pjesmu Evrovizije: prilikom prvog učešća Bosne i Hercegovine 1993. u Millstreetu (Irska), kada je bio autor muzike i koautor teksta za pjesmu „Sva bol svijeta“, te 1999. u Jerusalemu, kada je kao predstavnik BiH sa svojom autorskom pjesmom „Putnici“ osvojio visoko sedmo mjesto, koje je dosad naš drugi najbolji plasman na ovom takmičenju.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije