Đinđićevo ubistvo na pozorišnim daskama

Radiosarajevo.ba
Đinđićevo ubistvo na pozorišnim daskama


Predstava pod nazivom Đinđić efekat, prema tekstu Rajka Đurića, priprema se u produkciji beogradskog Centra za kulturnu dekontaminaciju. Pisac kaže da je tekst nastao iz „osjećaja duga“ prema ubijenom premijeru i traganja za istinom o svim detaljima atentata.

Režirat će je Zlatko Paković, a komadu se, po svemu sudeći, piše velika gledanost budući da se radi o najnovijoj historiji Srbije, a tekst obiluje poznatim likovima njenog javnog života.

U intervjuu za Politiku, Đurić je izjavio: "Smisao ove drame je da izazove 'efekat Đinđić', u smislu da smo mi, kao ljudi, pre svega dužnici Zoranu Đinđiću, kao ličnosti, i da je naša neizostavna dužnost da se sazna istina o njegovom ubistvu koju mi stalno u mraku napipavamo“.
Radnja drame smještena je u Aleji velikana na beogradskom Novom groblju, a u jednoj sceni se u priču uvode i velikani pokopani na tom groblju: Ivo Andrić, Danilo Kiš i Borislav Pekić.

b92.net/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije