David LaChapelle o modernoj umjetnosti

Radiosarajevo.ba
David LaChapelle o modernoj umjetnosti

Otkad mu je Andy Warhol, susrevši ga u Studiu 54 1984. godine, ponudio prvi posao u Interview magazinu, David LaChapelle je postao jedan od poznatijih fotografa današnjice.

Najpoznatiji po svojim fotografijama slavnih ličnosti, od pjevača kao što je Michael Jackson i Elton John, pa do Whitney Houston i Courtney Love, LaChapelle je poznat i po svom specifičnom smislu za humor i nadrealnom stilu koji koketira sa seksualnoću.

Njegov je stil često kopiran (poput Rihanninog S&M videa za koji ju je tužio, jer je navodno plagirala njegovu kompoziciju, koncept, teme, boje i odjeću), a režirao je video Rich Girl za Gwen Stefani.

Također, La Chapelle je godinama radio za Rolling Stone, Vogue, GQ, Photo i Vanity Fair . 

<param value="config=http://www.crane.tv/embedsettings?embed=1%26asseturi=8ad9a7bd-0ce8-46ef-b217-514eedd1e164%26shareuri=v/211157094252-8ad9a7bd/david-lachapelle" name="flashvars"/ />

U zadnjih nekoliko godina LaChapelle se odmakao od svijeta poznatih i slavnih, posvetivši se malo drugačijem radu, poput njegove zadnje izložbe 'Earth Laughs in Flowers' u londonskoj Robilant + VOENA galeriji. 

''Stvarajući fotografije osjećam odgovornost. Mnogo više se očekuje od fotografija izloženih u jednoj galeriji, nego od onih objavljenih u časopisima. Svoj posao shvatam jako ozbiljno i nastojim biti vrlo jasan kada je u pitanju moderna umjetnost.'', izjavio je LaChapelle.

''Nadam se da će umjetnici težiti tome da ne dodaju suvišnu konfuziju umjetničkom svijetu, već da je što više pojednostave i učine što jasnijom, to je na kraju krajeva i moj cilj'', kazao je LaChapelle za Crane.tv.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije