Da li biste ga kupili? Renault Kwid u Indiji košta 6.650 KM! (FOTO+VIDEO)

Radiosarajevo.ba
Da li biste ga kupili? Renault Kwid u Indiji košta 6.650 KM! (FOTO+VIDEO)

Indija postaje nova obećana zemlja za velike automobilske proizvođače. Populacija od skoro 1,3 milijarde ljudi je prilično slabo motorizirana automobilima, a u voznom parku dominiraju mali skuteri koji omogućavaju jednostavnu prohodnost prenapučenim gradovima. 

Proizvođači automobila prepoznali su potencijal tržišta i specijalno za Indiju razvijaju jeftine modele koji su cijenom između skutera i "pravog" automobila. Jedan od takvih modela je Renault Kwid, zanimljivo dizajniran automobil(čić) dužine 3679 mm, koji u baznoj verziji košta nevjerovatnih 260 hiljada indijskih rupija, odnosno… 6.650 KM! 

Senzacionalna cijena postignuta je jeftinom lokalnom proizvodnjom automobile i komponenti za njega, ali i činjenicom da indijski zakoni ne postavljaju skoro nikakve sigurnosne standarde. Drugim riječima, bazni Kwid nema ABS, nema ESP, nema zračne jastuke, nema čak ni servo podršku volanu, dakle, što se opreme tiče dolazi "go k'o pištolj". 

Zato nudi jednostavnu tehniku, u prvom redu mali 3-cilindrični 800-kubični benzinski motor snage 54 KS koji troši manje od četiri litra goriva na 100 km. Od drugog nivoa opreme dobije se klima uređaj, dok top-verzija dolazi prilično dobro opremljena (klima, touchscreen navigacija/MP3/USB, električni servo, elektropodizači prednjih stakala, maglenke, daljinsko zaključavanje, putni računar, vozački airbag…), sve za 364 hiljade rupija, odnosno 9.300 KM.

Da li biste kupili Renault Kwid, kada bi stigao na europska tržišta? Iako iz Renaulta negiraju da će Kwid prodavati na Starom kontinentu, indikativno da je nedavno uhvaćen "maskirani" Kwid sa njemačkim registarskim tablicama. To navodi na zaključak da bi Kwid ipak mogao doći na naš kontinent sa značkom Renaultove kćerke Dacije, naravno prilagođen europskim sigurnosnim standardima. Ali, u tom slučaju neće biti tako jeftin kao u Indiji.   

Više slika Renault Kwida pogledajte u galeriji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije