Čudo dužine 300 metara: Megasuperjahta za naučnike

1
Radiosarajevo.ba
 Čudo dužine 300 metara: Megasuperjahta za naučnike
Foto: Instagram Earth 300 / Earth 300

U Singapuru je nedavno predstavljen projekt superjahte kakav svijet dosad nije vidio. Riječ je o plovilu zanaučna istraživanja dugom 300 metara, krcatom zelenim tehnologijama i koji može primiti 400 osoba.

"Superjahta nazvana Earth 300 je plovilo koje bi trebalo ujediniti nauku i istraživanje u borbi protiv najvećih izazova koji prijete Zemlji", riječi su kojima je Earth 300 superjahtu opisao Ivan Salas Jefferson, osnivač kompanije Iddes Yacht, koja ju je dizajnirala.

Ta će superjahta biti ekstremna pomorska tehnološka platforma za nauku, istraživanja i inovacije, u nju će biti integisani robotika, umjetna inteligencija te 22 najmodernije naučne laboratorije.

Aaron Olivera, šef istoimenog projekta Earth 300, ističe kako će taj brod predstavljati značajke kruzing, ekspedicijske, istraživačke i luksuzne jahte, ali da zapravo neće biti niti jedno od tih plovila.

Naučno-istraživačko ploveće čudo pogonit će takozvani reaktor rastaljene soli (Molten Salt Reactor, MSR). Riječ je o vrsti nuklearnog reaktora koji koristi tekuće gorivo (rastopljenu so) i koji je daleko sigurniji od konvencionalnog nuklearnog reaktora te nema štetnih emisija, piše Entrepreneur.

Jedna od najupadljivijih karakteristika Earth 300 je i takozvani naučni grad u obliku sfere. Tu su i promatračka paluba te interijer dizajniran i namjenjen naučnim istraživanjima te ekspedicijskim putovanjima. Ta superjahta će u sebi imati i čitav niz naprednih podvodnih plovila.

 Earth 300  - undefined

Foto: Instagram Earth 300 : Earth 300

Smještaj u toj superjahti zamišljen je tako da u njemu bude 160 naučnika, 20 rezidencijalnih stručnjaka, 20 studenata, 40 VIP gostiju (oni koji si mogu priuštiti 10-dnevno putovanje tim brodom po cijeni od 3 miliona dolara) te 165 članova posade.

Projekt Earth 300 ima podršku brojnih partnera, a među njima su IBM, RINA, Triton Submarines i EYOS Expeditions.

Troškovi izgradnje procjenjuju se na između 500 i 700 miliona dolara.

Očekuje se da će morem zaploviti 2025. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije