Crnogorski intelektualci protiv Depardieua

Radiosarajevo.ba
Crnogorski intelektualci protiv Depardieua

Grupa crnogorskih univerzitetskih profesora, nevladinih aktivista, pisaca i novinara protestovala je u nedjelju zbog namjere crnogorske vlade da francuskom grumcu Gérardu Depardieu dodijeli zvanje ambasadora kulture Crne Gore.

Depardieu je 8. januara posjetio Crnu Goru, a nakon razgovora s premijerom Milom Đukanovićem saopćeno je da će slavni francuskli glumac biti ambasador crnogorske kulture.

Grupa crnogorskih univerzitetskih profesora, nevladinih aktivista, pisaca i novinara usprotivila se toj namjeri, navodeći da je Gérard Depardieu napustio svoju zemlju jer ne želi da plati porez.

U otvorenom pismu ambasadorici Francuske u Crnoj Gori Dominique Gazuy, oni su osudili Depardieujeov prijem kod Đukanovića, ocjenjujući da crnogorski premijer tim potezom dezavuira napore francuske vlade da ravnomjerno rasporedi teret ekonomske krize.

"Umjesto da se kao predstavnik jedne socijalističke partije solidariše s humanim polazištem vlade Francuske da bogati moraju priložiti veći porez državi da bi i ostali mogli da prežive, Đukanović je ovim činom dezavuirao napore svojih francuskih kolega da aktivnom poreznom politikom ravnomernije rasporede teret svjetske krize na sve svoje građane", navodi se u pismu. 

Pismo su potpisali Balša Brković, Blagoje Grahovac, Veseljko Koprivica, Dejan Mijović, Ervina Dabižinović, Esad Kočan, Željko Ivanović, Ljupka Kovačević, Marko Milačić, Milan Popović, Milenko Popović, Milka Tadić-Mijović i Filip Kovačević.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije