Columbo sin poljskog kralja Vladislava III?

Radiosarajevo.ba
Columbo sin poljskog kralja Vladislava III?
Cristopher Columbo

Portugalski historičar smatra da je riješio petstogodišnji misterij oko pravog identiteta Cristophera Columba. Porijeklo slavnog istraživača oduvijek je bilo predmet špekulacija.

Zapisi iz njegovog doba kao mjesto Columbovog rođenja spominju talijansku luku Genova, gdje je navodno rođen u tkalačkoj porodici. Kroz historiju se tvrdilo i da je rođeni Grk, Španac, Francuz, Portugalac, pa čak i Škot.

Columbo je sin Vladislava III?
Drugi izvori tvrdili su da mu je porijeklo pomno čuvano jer je bio Židov koji je kao dvostruki agent radio i za portugalsku kraljevsku porodicu. Najnovija teorija upućuje na to da je slavni moreplovac, koji je umro 1506., nakon četiri putovanja do Novog svijeta, plave krvi - sin kralja Vladislava III., koji je navodno poginuo u bitki kod Varne, 1444. godine.

Manuel Rosa, koji je posljednjih 20 godina života proveo istražujući Columbov život, u svojoj trećoj knjizi predlaže da je Vladislav III. preživio bitku i pobjegao u izgnanstvo na otok Madeiru, gdje je bio poznat kao "Henry Nijemac". Tamo je navodno oženio portugalsku plemkinju.

Oženio plemkinju i imao vrhunsko obrazovanje
Rosa vjeruje da je dogovorena urota da se Kolumbovo porijeklo skriva kako bi se zaštitio njegov otac. "Cijelo naše razumijevanje Columba kao osobe, kroz posljednjih 500 godina, bazirano je na dezinformacijama. Istina nam je izmicala jer smo tražili krivog čovjeka, slijedeći namjerno širene laži koje su mu štitile identitet," izjavio je Rosa.

Njegovo porijeklo objasnilo bi kako je Columbo oženio kćer portugalske plemkinje čak 15 godina prije nego je krenuo oploviti svijet i dokazati da je Zemlja okrugla. "Brak je odobrio sam kralj Portugala, što se sigurno ne bi dogodilo da Columbo nije bio ko je bio," pojašnjava Rosa.

"Njegovo poznavanje zemljopisa, astronomije, algebre, kartografije, pa i činjenica da je koristio tajnu šifru pomoću koje je komunicirao sa svojom braćom, ukazuju na iznimno kvalitetno obrazovanje. Očito je da je bio dobro školovan, a ne neki samouki mornar, kako mit kaže."

Uspoređivanje DNA
Rosa tvrdi je da je oporuka iz 1498., u kojoj se kao mjesto rođenja spominje Genova, lažirana kako bi se neko dočepao nasljedstva. Ostali dokazi uključuju sličnosti između Columbovog grba i grba poljskog kralja. Uz to, Rosa prilaže i fizičke karakteristike - Columbo je bio pomalo riđokos, svijetle puti i plavih očiju, što dobro odgovara opisu Poljaka.

Idući korak biti će uzimanje uzorka DNA iz grobnica poljskih kraljeva, koji bi bili uspoređeni sa DNA Columbovog sina. Dosadašnja uspoređivanja DNA sa 477 osoba širom Evrope, za koje se vjerovalo da bi mogle biti povezane s Columbom, bila su neuspješna.

index.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije