Cijelo selo prešlo na solarnu energiju

Radiosarajevo.ba
Cijelo selo prešlo na solarnu energiju

Čitavo selo u Velikoj Britaniji ugradilo je solarne panele na krovove kuća ususret najavi britanske vlade kako će srezati subvencije na proizvodnju električne energije solarnim putem.

Mještani Aspleya odlučili su preduhitriti najavu britanske vlade, a industrija upozorava kako bi ukidanje subvencija za solarnu energiju ugrozilo taj sektor i radna mjesta koja on omogućuje, prenosi Daily Mail.

Zapravo je u javnost procurio dokument iz britanske vlade u kojem se predlaže rezanje subvencija za ugradnju solarnih panela za 50 posto, s 1.200 na ispod 650 funti. Brzo se oglasilo nadležno ministarstvo i pojasnilo kako dokument u pitanju nije niti precizan, niti konačan.

- Izgleda da se Vlada priprema okrenuti leđa zaposlenima, industriji i zajednici te dati debelu podršku lobiju velikih energetskih kompanija, a sve to u vrijeme dok cijene potrošnje energije strelovito rastu, zaključio je Daniel Green, izvršni direktor firme HomeSun, koja se bavi proizvodnjom i prodajom solarnih panela, prenosi u ponedjeljak Dnevnik.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije