CERN: Izložba "Universe of Particles"

Radiosarajevo.ba
CERN: Izložba "Universe of Particles"
Universe of Particles

Evropski centar za nuklearna istraživanja otvara izložbu Universe of Particles, kojom se pokušava približiti javnosti i objasniti čemu služi veliki hadronski sudarač.

Nakon što se pokazalo da ljudsko tijelo sadrži stotine organa, sljedeće se pitanje nameće samo: od čega se onda sastoje kosti, mišići i krvna zrnca? Od atoma. Takvo mišljenje dugo je vladalo, ali vremena se mijenjaju i danas na institutu CERN tvrde da ima i sitnijih dijelova: elementarnih čestica (u koje se nekad svrstavalo i nešto veće hadrone, ali danas više ne).

Dio javnosti sumnja da ćemo dočekati odgovor: podzemni eksperimenti duboko pod CERN-ovim ženevskim kompleksom još nisu uništili Zemlju, ali postoji strahovanje da prasak koji će stvoriti čestice iz sudarača neće biti laboratorijski i minijaturan, već poput onog koji se simulira – veliki, pravi. Ipak, švicarski stručnjaci iz Rolexa pristali su sponzorisati izložbu Universe of Particles kako bi pomogli CERN-u "pružiti ruku društvu i objasniti ciljeve istraživanja".

Stoga će se od 1. jula na prvom spratu čuvene CERN-ove kupole (Globe of Science and Innovation) na izložbi naći kvarkovi, leptoni i baždarni bozoni, odnosno osnove fizike elementarnih čestica koja ih proučava. Kako je uglavnom riječ o formulama i drugim dosadnostima, sve je upakirano u zanimljivo dizajnirane kioske i smješteno u prostor koji podsjeća na mješavinu izmaštanog svijeta filma Tron i lounge bara za šangajske šminkere.

Posjetioci će moći doznati više o Velikom prasku i velikom hadronskom sudaraču pipkanjem po malenim interaktivnim ekranima, a svjetleće kugle, zone različnih boja i glasovi iz zvučnika pokušat će im dočarati postanak svemira i objasniti cilj izučavanja (trenutno) najmanjih čestica od kojih je sazdano sve ostalo na svijetu i u svemiru. Ulaz je besplatan.

tportal.hr/radiosarajevo.ba


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije