Caravaggia ubila slika

Radiosarajevo.ba
Caravaggia ubila slika
Caravaggio: Salomé com a cabeca de João Batista

Napokon je, nakon četiri stoljeća, riješena tajna Caravaggiove smrti: ubila ga je slika. Naučnici koji su istraživali smrt talijanskog umjetnika rekli su kako sa 85-postotnom sigurnošću mogu potvrditi kako su njegove ostatke pronašli u Toskani.

I Goya i Van Gogh
U ostacima tijela pronašli su veliku količinu olova pa sumnjaju da je olovo prouzročilo postupno umjetnikovo ludilo i konačnu smrt. "Olovo je, po svojoj prilici, došlo sa slika: poznato je kako je bio izuzetno neuredan", rekao je istraživač Silvano Vincenti.

Historičari umjetnosti već su sumnjali da su Goya i Van Gogh patili od isparavanja olova, što je moglo prouzročiti depresiju, bol i promjene ličnosti.

Smrt sa 38 godina
Michelangelo Merisi da Caravaggio je poznat po svom žestokom životnom tempu: na vrhuncima svoje karijere u Rimu ubio je čovjeka u žestokoj svađi, nakon čega je morao pobjeći u Napulj, pa na Maltu, gdje je također izbačen radi izazivanja svađa. Odlazi na Siciliju, gdje mu slike postaju mračnije, a raspoloženje se pogoršava. Umro je sa 38 godina. Njegov doprinos umjetnosti je revolucionaran: po šokantnom realizmu, i po chiaroscuru, upotrebi svjetla i sjene.

jutarnji.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije