Budi i ti ambasador Ujedinjenih nacija

Radiosarajevo.ba
Budi i ti ambasador Ujedinjenih nacija

Ujedinjene nacije i ove godine pokreću veliku globalnu kampanju i takmičenje „Građanin – ambasador UN-a“, čiji je cilj da glasovi i stavovi građana cijelog svijeta dopru do političkih lidera.

Kampanja se provodi preko interneta i to preko video-servisa „Youtube“, gdje građani mogu ostavljati svoje poruke, stavove i razmišljanja o situaciji u svijetu.

Uže teme kampanje i poruka građana određenu su Milenijskim razvojnim ciljevima, koji će svjetskim liderima biti predstavljeni u septembru na globalnom samitu u New Yorku.

Tako svi građani svijeta, kojima je dostupna kamera, računar i internet konekcija, mogu uputiti poruku, odnosno odgovoriti na pitanja tipa: Zašto su milenijski ciljevi razvoja važni tebi i tvojoj porodici? Šta tvoja zajednica čini na ostvarenju ovih ciljeva? Kako međunarodna zajednica može bolje surađivati da bi ostvarila ove ciljeve?

http://www.youtube.com/watch?v=8hLpfQkPN3c


Jedan od direktnih inicijatora kampanje je i generalni sekretar Ujedinjenih naroda Ban Ki-Moon. UN-ovi ambasadori dobre volje inače su poznate ličnosti iz svijeta show biznisa, kulture, sporta i građanskog aktivizma. Među njima je veliki broj bivših lidera i političara te dobitnika Nobelovih nagrada.

Više informacija o cijeloj kampanji i uslovima takmičenja može se pronaći na oficijelnoj stranici ove kampanje.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije