Britanska zastava u umjetničkoj interpretaciji Gilberta i Georgea

Radiosarajevo.ba
Britanska zastava u umjetničkoj interpretaciji Gilberta i Georgea

Britanska zastava kao teret slavne povijesti; foto: radiosarajevo.ba


Britanski umjetnički dvojac Gilbert i George spada u sami vrh svjetske umjetničke scene, a  izložba u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti prva je prilika u regiji da pogledamo njihova monumentalna djela.

Radi se o najnovijoj seriji njihovih slika pod nazivom Jack Freak Pictures. Izloženo je šezdesetak slika ogromnih formata koje predstavljaju posvetu svjetski poznatom motivu britanske zastave (Union Jack Flag). Kroz ovaj sveprisutni motiv, umjetnici se bave univerzalnim temama kao što su smrt, religija, život, nacionalnost, seks, nada i novac.

Osim što su provokativni, osim što u svojim radovima obilato koriste i sopstvene likove kao materijal za umjetničku razradu, Gilbert i George stvaraju “umjetnost za sve”, izravno se obraćajući najširoj publici. Pri tom se zalažu se za odgovornu umjetnost koja ne daje gotove odgovore nego pobuđuje pitanja, stoji u tekstu koji prati izložbu, gdje piše i ovo:

"Glavni slikovni element je Union Jack, britanska zastava. To je simbol koji je međunarodno prepoznatljiv, apstraktan, geometrijskog uzorka, a sadrži snažan društveni i politički naboj. Upravo stoga često se rabi – u rasponu od suvremene umjetnosti do agresivnog isticanja nacionalnog ponosa. Sve “Jack Freak Pictures“ i zamalo sve radove iz njihova opusa povezuju jednako napadni sami Gilbert i George – u raznolikim pojavnostima: kako plešu, krevelje se, zavijaju, promatraju, čekaju. Na nekim su slikama njihova tijela čitava, na drugima su dijelovi ili su pak iskrivljena. No, uvijek su u ulozi i subjekta i objekta, umjetničkog djela i umjetnika; sami su glumci u epskoj i složenoj slikovnoj drami koju su stvorili."

Jedan od kritičara okarakterizirao je ovu seriju kao „najikoničnije, filozofski najprodornije i vizualno najžešće radove“ koje su Gilbert i George stvorili.

Ukoliko vas put nanese u Zagreb, ne propustite posjetiti Muzej suvremene umjetnosti, u kojem je ova izložba otvorena do 12. septembra.

O cijenama ulaznica, radnom vremenu i ostalim stvarima koje možete vidjeti u MSU pročitajte ovdje

Nekoliko fotografija snimljenih na izložbi pogledajte u našoj galeriji

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije