Botticellijevi Venera i Mars drogirani?

Radiosarajevo.ba
Botticellijevi Venera i Mars drogirani?
Venera i Mars

Stručnjaci su dugo smatrali Veneru i Marsa sa Botticellijeve slike neupitnim simbolima "osvajačke i civilizirane snage ljubavi", ali sada novi dokazi upućuju na to da bi ta slika mogla prenositi subverzivnu poruku o upotrebi droge. Naime, ispostavilo se da je biljka koju u ruci drži vragolasti satir u donjem desnom uglu slike u stvari jedna vrsta Dature stramonium. To je biljka čiji je učinak, ako se konzumira, halucinogen te uzrokuje nenormalno ponašanje i tjera ljude na svlačenje.

Za to otkriće zaslužan je David Bellamy, programski direktor na Sothebyjevom Institutu za umjetnost. On je na slici primjetio biljku i njen voćni plod te je Botticellijev rad pokazao jednom stručnjaku za hortikulturu sa Kew Gardensa koji je identificirao biljku, poznatu i pod nazivom Vražja truba ili Jabuka s trnjem. Učinci koje biljka proizvodi zapisani su još u starogrčkim tekstovima.

Datura stramonium

U britanskoj Nacionalnoj galeriji, gdje se slika nalazi, uz nju stoji tekst. "Na slici je scena preljubničke veze, jer je Venera bila žena Vulkana, boga vatre, ali slika ima moralnu poruku, a to je osvajačka i civilizirana snaga ljubavi". Novo otkriće Davida Bellamyja baca drugačiju svjetlost na poruku koju je Botticelli želio prenijeti svojim majstorskim djelom.

"Voće biljke na slici kao da se nudi promatraču, tako da je to znakovito. Botticelli inače koristi biljke na slikama kao simbole. U Americi, Datura je poznata kao droga siromašnih. Od nje osoba osjeća vrućinu i vrtoglavicu, a česta pojava je i nesvjestica. Na slici velikog Botticellija muška figura izgleda kao da je konzumirala biljku", rekao je Bellamy.

index.hr/radiosarajevo.ba


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije