Borba Googlea i Facebooka

Radiosarajevo.ba
Borba Googlea i Facebooka

Ilustracija

Google pokreće svoju društvenu mrežu Google Me koja bi trebala biti glavna konkurencija sve popularnijem Facebooku. Kada će tačno pokrenuti Google Me, još nije poznato, ali pripreme za kick off u završnoj su fazi pa, poznavajući načine rada šefova Googlea, nećemo dugo čekati da Google Me profunkcionira.

Gmail & ostale funkcije
Koliko je Google ozbiljan sa ovim planom, potvrđuje i podatak da je u njihovom uredu u Dublinu u toku veliko istraživanje kojim se nastoje izvući svi detalji o navikama korisnika društvenih mreža. Ispitanici sudjeluju tako da jedan sat odgovaraju na pitanja Googleovih ljudi zaduženih za social networking i za to će svaki ispitanik biti plaćen 60 eura.

Google će vjerovatno u svoju društvenu mrežu integrirati sve ono što nudi na Gmailu, a sigurno će preuzeti neke funkcije koje su popularne među korisnicima Facebooka i ostalih društvenih mreža.

Neprocjenjivo blago
Razlog zašto Google kreće sa društvenom mrežom jeste ogromni potencijal koji one imaju. Pola milijarde članova nisu samo obični korisnici nego i potencijalni klijenti za sve one kojima Facebook služi kao odlična marketinška platforma. Četrdeset posto kompanija koje su prisutne na Facebooku tvrdi da su uspješno iskoristile tu mrežu kako bi dobile nove klijente i kupce. Ali zapravo najvažnije je to da se "unutar zidina Facebooka" skriva pravo blago - lični podaci pola milijarde ljudi, koji su za svaku marketinšku kompaniju baza podataka koja nema cijenu.

jutarnji.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije