BOOM! - čokoladna artiljerija

Radiosarajevo.ba
BOOM! - čokoladna artiljerija


Meksiko je jedan od najvećih svjetskih proizvođača kakaoa, gajeći ovu vrijednu biljku na svojoj teritoriji preko tri milenijuma. Paradoksalno, proizvodnja čokolade posljednjih decenija u Meksiku je zanemariva, pa je dizajnerski studio Omlette odlučio učiniti nešto po tom pitanju.

Direktor Omlettea, Hector Galvan, zajedno sa svojim kolegama kreirao je BOOM!, ukusnu paletu čokoladne artiljerije koja ima za cilj ubosti u oči lokalne vlasti i podsjetiti ih na ekonomski potencijal proizvodnje čokolade.

Prema mišljenju Galvana, potpuno je nelogično da Meksiko izvozi ogromne količine kakaoa, a uvozi jednako velike količine čokolade iz drugih dijelova svijeta. Takva situacija može se zahvaliti prošlim vremenima u kojima je Meksiko kao kolonija imao ulogu eksploatiranog područja, a ta tradicija očito još nije iščiljela iz politike ove države.

Omlette je za kolekciju čokoladnih proizvoda izabrao militarni koncept upravo da bi simboličkim nasiljem razbudio uspavane glavešine zbog kojih se Meksiko ne može pohvaliti razvijenom ekonomijom i ne zna iskoristiti vlastite resurse, ali zato ima izuzetno razvijenu narko-scenu i kriminal.

BOOM! je napravljen u saradnji s lokalnim proizvođačem, a Omlette namjerava napraviti veze sa lokalnim farmama koje proizvode organski kakao i sam započeti manju proizvodnju čokolade.





inhabitat.org/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije