Boeing i Airbus moraju strahovati: Stiže novi putnički avion koji ima 815 narudžbi

Radiosarajevo.ba
Boeing i Airbus moraju strahovati: Stiže novi putnički avion koji ima 815 narudžbi
Wikipedia / Comac C919
Treći prototip kineskog putničkog aviona C919 uspješno je odradio prvi probni let, učinivši time korak naprijed u afirmiranju Kine kao globalnog aktera u putničkom prijevozu.

Avion C919, koji predstavlja konkurenciju Boeingu 737 i Airbusu SE A320, smatra se simbolom kineskih ambicija u putničkom zračnom saobraćaju te politike predsjednika Xi Jinpinga koja želi unaprijediti proizvodne kapacitete, piše seebiz.eu.

Comac, kineska kompanija, u saopćenju na svom službenom mikroblogu objavila je da je avion sigurno sletio na šangajski aerodrom u 12,45 po lokalnom vremenu, nakon što je bio u zraku sat vremena i 38 minuta.

Avion će se uskoro uputiti u Sian, grad u središnjoj Kini, na dodatne probne letove s naglaskom na aeroelastičnost i kalibriranje brzina, rekli su iz kompanije.

Drugi prototip aviona C919 testiran je u decembru 2017. godine, sedam mjeseci nakon što je to učinio prvi prototip mlažnjaka C919.

Comac je objavio kako sastavlja još tri prototipa te kako će svih šest tokom iduće godine imati probne letove.

Avion C919 ima desetine kupaca koji su naručili ili najavili kupovinu ukupno 815 mlažnjaka.

Comac želi dobiti odobrenja nadležnih kineskih agencija za puštanje aviona saobraćaj do 2020., kao i Europske agencije za sigurnost zračnog saobraćaja, koja je u aprilu pristala započeti proces certificiranja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije