Biblija u kojoj Isus proriče dolazak Muhameda

Radiosarajevo.ba
Biblija u kojoj Isus proriče dolazak Muhameda

Primjerak Biblije, u kojoj je Isus prorekao dolazak proroka Muhameda, je pobudila ozbiljnu pažnju od Vatikana, prenosi Daily Mail. Papa Benedikt XVI je izjavio da želi da vidi 1500 godina staru knjigu, koju turske vlasti skrivaju posljednjih 12 godina. 

Biblija, vrijedna 28 miliona dolara, je otkrivena za vrijeme jedne od operacija protiv krijumčarenja dragocjenosti 2000. godine. 


"Knjiga, navodno, sadrži Isusovo predskazanje o dolasku poslanika Muhameda, što je za Katoličku crkvu neprihvatljivo", tvrdi turski ministar turizma Ertugrul Gunay, prenosi portal Emirates.

"Ukoliko bi ova Biblija bila prihvaćena to bi značilo da je Isus priznao da je čovjek, a ne Bog, a onda bi Sveto trojstvo bilo beznačajno. Isus je predvidio dolazak poslanika Muhameda, jer je u jednoj verziji Evanđelja, na pitanje kako će se poslanik zvati, odgovorio - Muhamed i opovrgnuo da je on Mesija, tvrdeći da će to biti Arap", rekao je Gunay.

Biblija je dugo bila u Ankari, u prostorijama Višeg suda, a uskoro bi trebala biti izložena u Etnografskom muzeju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije