Beč: Tradicionalni novogodišnji koncert Bečke filharmonije

Radiosarajevo.ba
Beč: Tradicionalni novogodišnji koncert Bečke filharmonije

Kao i svakog prvog januara, i ovaj put u bečkoj dvorani Musikverein  održava se tradicionalni Novogodišnji koncert Bečke filharmonije. 

Za dirigentskim pultom ove je godine Mariss Jansons, jedan od trenutno najtraženijih dirigenata na svijetu. U publici je i Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-moon

Valceri, marševi i polke, karakteristične, karakteristične za period kraja 19. i početka 20. stoljeća, popularne su i danas, a Bečki filharmoničari izvode ih najbolje na svijetu. 

Zato nije čuda da će prvi januar mnogi gledatelji u 93 zemlje na svijetu koje preuzimaju Eurovizijski prijenost, uživati u slici i tonu koju nam danas šalje ORF. U našoj zemlji, prijenos preuzima BHT 1, a komentatorica je Maja Baralić Materne

Novogodišnji koncert Bečke filharmonije prvi put je izveden 1939. i to na zadnje veče u godini - 31. decembra, najavivši dolazak 1940.

U Velikoj dvorani, odnosno "Großer Saal" Bečke muzičke asocijacije - Wiener Musikverein tada je dirigovao Clemens Krauss. Orkestar Bečke filharmonije izvodio je te večeri isključivo djela Johanna Straussa II, za razliku od koncerata koji će uslijediti kasnije i koji će obuhvatiti i opus drugih članova Strauss familije, ali i kompozicije još nekih, uglavnom austrijskih, umjetnika.

No, Strauss mlađi svakako je od svojih rođaka bio i ostao najpopularniji, ponajviše zbog njegovih poznatih djela kao što su Na lijepom plavom Dunavu, Priče iz Bečke šume, Pizzicato Polka, Šišmiš i tako dalje.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije