BarRectum/Asshole Bar/Bar Anus

Radiosarajevo.ba
BarRectum/Asshole Bar/Bar Anus


Neki čitaoci se možda sjećaju malo izvođene predstave Aleša Kurta, Poljska konjica, rađene po zbirci poezije Marka Vešovića. Pored izuzetne poetike samog teksta, predstava je imala i snažnu, simbolički bitnu scenografiju – gledaoci su ulazili na scenu kroz autorov  anus, da bi sve vrijeme trajanja sjedili u unutrašnjosti njegovog bića.

Slična zaokupljenost unutrašnjošću ljudskog tijela nije neobična u svijetu umjetnosti.

Nizozemska grupa umjetnika Atelier Van Lieshout već se pokazala uspješnom na polju arhitekture koja podražava oblike ljudskih organa. Unutrašnjost i vanjština ljudskog tijela su im stalna inspiracija, pa su dosad napravili BikiniBar – zdanje u obliku ženskog torza odjevenog u bikini, Darwin – zdanje u obliku spermatozoida, a BarRectum je multifunkcionalni prostor napravljen po uzoru na probavni sistem čovjeka.

BarRectum je uvećani probavni sistem od početka do kraja – od jezika, preko stomaka, crijeva pa do njihovog završetka. Na samom anusu nalaze se velika vrata.

Iako će puritanci smatrati da je ovako nešto bizarno i da nikad ne bi popili piće na takvom mjestu, Atelier Van Lieshout već godinama sarađuje sa velikim svjetskim muzejskim institucijama poput bečkog muzeja moderne umjetnosti MUMOK, predstavljajući ove inventivne i groteskne skulpture-zdanja u javnom prostoru.







nerdcore.de/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije