Autori South Parka primili prijetnje od Revolution Muslim

Radiosarajevo.ba
Autori South Parka primili prijetnje od Revolution Muslim


Islamska organizacija Revolution Muslim sa sjedištem u New Yorku ocijenila je nedavnu 200. epizodu satirične animirane serije "South Park" uvredljivom za proroka Muhameda, te zaprijetila smrću njenim autorima Tryu Parkeru i Mattu Stoneu da ih očekuje sudbina Thea van Gogha, holandskog reditelja kojeg je 2004. ubio islamski militant, javio je u srijedu CNN.

Organzacija, koja se naziva "Muslimanska revolucija", oglasila se na svojoj internetskoj stranici nakon što je prošle srijede emitovana jubilarna epizoda "South Parka" u kojoj su prikazane glavne ličnosti raznih religija, uključujući Mojsija, Isusa i Budu, dok je prorok Muhamed, čije je prikazivanja zabranjeno, nosio kostim plišanog medvjedića.

Na stranici islamske organizacije objavljeni su i podaci o televiziji Comedy Central kao i adrese tvoraca serije South Park.

"Upozorili smo Matta i Treya da je ovo što rade jako glupo i da bi mogli završiti kao Theo Van Gogh", navodi se u postu koji je napisao takozvani Abu Talhah Al-Amrikee, prenosi BBC.

"Ovo nije prijetnja već upozorenje šta bi im se moglo desiti."

Al-Amrikee je izjavio za Associated Press da oni nisu pozivali na nasilje, već da su upozorili tvorce serije South Park kako bi im otvorili oči, te kako oni ne bi više ponavljali istu stvar.

Portparol stanice Comedy Central istakao je kako oni nemaju komentar na ove prijetnje.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije