Astrologija: Hit ili Shit?

Radiosarajevo.ba
Astrologija: Hit ili Shit?

Ovan, Vaga u podznaku, Mjesec u Raku. Venera u Biku u osmoj kući. Mars u Jarcu u trećoj  kući. Pluton u prvoj kući u Škorpiji (ovo je opasno)! Sunce u sedmoj kući, Mjesec u devetoj kući. Treća kuća je u stvari puna -Mars, Uran i Neptun su tamo. Saturn u drugoj kući. Jupiter i Merkur u Ribama. Uh, a tek aspekti! Ascendent u  opoziciji sa Suncem. Mjesec u trigonu sa Jupiterom. Venera u trigonu sam Marsom i u sekstilu sa Jupiterom. Ma nije ovo ni početak, tek smo zagrebali površinu, ali ukratko, to sam ja.

Neko će biti u šoku od količine privatnih informacija koje se nalaze gore, a neko nema pojma o čemu se ovdje radi. O detaljima iz natalne karte, naravno!

 

- Šta si u horoskopu?

Nije li to ono ofirno pitanje koje često želimo pitati tek upoznatog sagovornika  koji nam je zanimljiv. To je isto kao da u prvih petnaest minuta pitaš koju muziku slušaš, koji ti je omiljeni bend, pjevač ili pjevačica i sva ostala pitanja sa prvih deset strana vašeg spomenara u koji su se upisivala raja iz drugog razreda osnovne škole. Međutim, taj horoskop uvijek nekako nonšalantno nađe mjesto u razgovoru, ako ništa na onaj fazon: „Jao, sutra je rođendan mojoj mami, baki, tetki, drugarici, kumi... Kad je tebi rođendan?“

Imamo one koji se odmah u startu izjasne da je to jedno veliko sranje u koje oni ne vjeruju, mada im je jednom dnevni horoskop u Oslobođenju bio toliko precizan, da im se stav o sranju poljuljao. Imamo one koji ne vjeruju u dnevne, sedmične i mjesečne horoskope iz novina jer svjesni su načina na koji se oni pišu, ali vjeruju u generalne karakteristike znakova, jer to se do sada, bar djelimično, u praksi dokazalo.

Oni koje materija malo dublje zanima mogu otići na astro.com (polazna tačka svih koji počinju istraživati, i otkrivati besplatne čari ozbiljne astrologije po internetu) i „šokirati“ se tolikom istinom o sebi samo na osnovu datuma, vremena i mjesta rođenja.

I naravno, imamo malo ozbiljnije fanove koji ne samo da su se i prije interneta upuštali u otkrivanje svoje natalne karte, već sve svoje aspekte i planetarne pozicije znaju napamet, ne padaju na glavne karakterisitke vašeg znaka-jer totalno znaju da je pozicija Mjeseca ipak najbitnija i naravno, ne potpisuju ugovore dok je Merkur retrogradan (30. mart-20. april, u narednoj rundi).

Astrologija, njena historija i njene čari su ogromno i diskutabilno područje i  bespotrebno je naglašavati da sada nećemo ulaziti u naučnu analizu ove drevne vještine. Ono što je nama zanimljivo je da, bez obzira koliko vjerujemo, ili ne vjerujemo u astrologiju, nekako  većina nas zna (ušlo nam je u uho) te generalne horoskopske karakteristike i svjesno ili podsvjesno stvara malu predrasudu zasnovanu na odgovoru vašeg novog sagovornika. I još ako vam je novi sagovornik i nova simpatija... Onda to postaje jebozovna i misteriozna Škorpija, depresivna Riba, rasijana, ali estetski primamljiva Vaga koja se lijepo smije, dosadna, neurotična i precizna Djevica, opasni i pomalo hladni Blizanac, ters Jarac, putujući Strijelac, blentavi vizionar Ovan, itd...

Realno, bar koliko sam ja mogla primjetiti, žene su nekako podložnije astrološkim sugestivnim analizama. Rijetko kada ćete skupinu od četiri ili pet prijatelja koji su izašli na piće čuti kako raspravljaju o Mjesecima, Jupiterima i astrološkom profilu njihove djevojke. Ukoliko se to i desi, to će vjerovatno biti u kontekstu koji je znak dobar u krevetu i tu se diskusija završava. Žene su Mjesec, žene su intuicija, žene jednostavno lakše padaju na hocus-pocus.

Ipak, muško ili žensko, skeptik, sanjar, cinik ili budala koja vjeruje svemu svako ljudsko biće koliko toliko podložno je astrologiji, I Chingu, tarotu, a možda i grahu...Uopšte nije bitno šta je od toga tačno, precizno, naučno dokazano ili nedokazano, u čemu leži istina postojanja.

Svi smo podložni onom kratkom i zavodljivom trenutku u kome nas fascinira, preplaši ili razočara da neko ili nešto zna šta je u nama, da nam na osnovu natalne karte, odnosno pozicije planeta u trenutku našeg rođenja ispriča ono što mi godinama shvatamo o sebi. Trenutak u kome nam postaje jasno da smo mi mnogo više od forme koja besciljno šeta svijetom pokušavajući ostvariti što sigurniju egzistenciju.

To je trenutak prepoznavanja. Međusobnog ili kosmičkog. Trenutak „potvrde“ ili olakšanja u činjenici da ne možemo sve, ako išta kontrolisati u životu, da ipak postoji nešto veće i jače od nas, i da je ipak možda sve „zapisano“ u zvijezdama. To može biti samo trenutak, neko će se zakačiti, a neko ne. Ove stvari mogu biti smiješne, mogu biti veoma sugestivne, i samim tim zavodljivo opasne. Lako je prepusititi se i opravdavati sve dnevnim kretanjima planeta. Lako je naći opravdanje u Tarotu.

Svi smo mi energija, i sve što radimo, govorimo i mislimo, oslikava naš život. Mi stvaramo svoju realnost svojim mislima-evo malo i kvantne fizike. Svi smo odgovorni za svoje živote, i da li mi utičemo na planete ili planete na nas, to treba ostaviti našim individualnim interpretacijama. Sve te hocus-pocus vještine trebaju biti samo oruđe koje će nam  možda pomoći da upoznamo sebe bolje, ko uopšte želi da se bavi sobom na takav način. Hit ili shit, sami odlučite, uzmite kad i koliko vam odgovara i sami nađite svoj balans, i ono što će vama najbolje pomoći da preprodite banalnosti svakodnevnice, te vam dati osjećaj svrhe. Whatever works for you!

 

I za kraj: Astrološki tranziti koji su tek počeli da nas drmaju: Jupiter i Uran u Ovnu, retrogradni Saturn u Vagi, Pluton u Jarcu. Ko hoće, nek istražuje, svakako je zabavno.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije