Apple uvodi fenomenalnu funkciju na svoje uređaje: Ovo će oduševiti sve korisnike

0
Radiosarajevo.ba
Apple uvodi fenomenalnu funkciju na svoje uređaje: Ovo će oduševiti sve korisnike
Foto: Pexels / Ilustracija/iPad

Kompanija Apple u četvrtak, 16. maja, je najavila novi paket funkcija pristupačnosti koji će stići kasnije ove godine na iPhone i iPad uređaje. Ove će funkcije vjerovatno stići sa iOS 18 i iPadOS 18 nadogradnjama.

Najzanimljivija funkcija je praćenje očiju, koja će korisnicima omogućiti da kontrolišu iPhone ili iPad svojim očima. Ova je funkcija, prije svega, namijenjena korisnicima sa fizičkim invaliditetom, ali naravno da će svima biti dostupna. Baš kao što je i očekivano, ova funkcija će biti pokretana od strane umjetne inteligencije.

Funkcija praćenja očiju radit će sa svakom aplikacijom, a omogućit će navigaciju kroz osnovne elemente aplikacije.

Dramatičan preokret: Dokumentarac o ratnom Sarajevu 'Kiss the Future' ipak u utrci za Oscara!

Dramatičan preokret: Dokumentarac o ratnom Sarajevu 'Kiss the Future' ipak u utrci za Oscara!

Nadalje, tu je i funkcija Taptic engine koja će reprodukovati vibraciju na uređaju na osnovu muzike koju slušate. U početku će ova funkcija biti dostupna samo za Apple Music, ali kasnije će se proširiti i na ostale aplikacije za slušanje muzike.

Iz Cupertina su najavili i funkciju Vehicle Motion Cues, koja bi trebala pomoći u smanjenju mučnine kod putnika koji se nalaze u vozilima u pokretu i koriste svoje iPhone ili iPad. Ova će funkcija raditi tako što će postavljati animirane tačke na ivice ekrana koje će predstavljati promjene u kretanju vozila, što će navodno pomoći u smanjenju mučnine. Iako iz Applea nisu naveli kako tačno će se na ovaj način smanjiti mučnina, raduje nas činjenica da je kompanija nešto uradila po tom pitanju, a sigurno da će nam više detalja iz Cupertina pružiti kada ova funkcija stigne na iPhone i iPad uređaje.

Pored toga, CarPlay također dobiva glasovnu kontrolu, omogućavaju Vam upravo ono što i ime govori – kontrolu aplikacije glasom, javlja Bajtbox.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije